Samo 30 dana neaktivnosti izaziva velike probleme

Zdravlje 21. apr. 202014:17 > 14:24
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Stručnjaci sa zagrebačkog Kineziološkog fakulteta (KIF) upozoravaju na velike probleme koji dolaze nakon samo 30 dana tjelesne neaktivnosti, a istraživanje provedeno za cijeli svijet pokazuje značajan pad aktivnosti ljudi tokom pandemije izazvane širenjem korona virusa.

U Hrvatskoj je zabilježeno smanjenje aktivnosti na otvorenom od 21% u odnosu na isto vrijeme prošle godine.

“Nakon samo 30 dana tjelesne neaktivnosti dolazi do značajnog slabljenja funkcija srca i žila, narušava se metabolizam glukoze, smanjuje se gustoća kostiju i količina mišića”, upozorio je docent Kineziološkog fakulteta dr. sc. Maroje Sorić.

Vanredni profesor na KIF-u i kondicijski trener hrvatske nogometne reprezentacije Luka Milanović rekao je da postoji stručni konsenzus oko minimalne količine kretanja u jednom danu, a procjenjena je na 5.000 koraka.

“Deset tisuća koraka se smatra optimalnom količinom kretanja. Drugim riječima, pet tisuća koraka za preživljavanje, a deset tisuća za kvalitetu života. Trenutno se nalazimo u začaranom krugu smanjene tjelesne aktivnosti koja nam oslabljuje imunitet i tako nas čini podložnijima zaraznim bolestima. Ta ista tjelesna neaktivnost nas vodi i prema kroničnim nezaraznim bolestima zbog kojih u ovoj pandemiji možemo biti životno ugroženi”, istaknuo je Milanović.

Hrvatski kineziolozi upozoravaju da nakon dvosedmične neaktivnosti značajno opada maksimalan primitak kisika, ali ako opterećenja dolaze u pravo vrijeme, adaptacija će biti pozitivna.

Za početak te pozitivne prilagodbe dali su i nekoliko preporuka: “Pokušajte svakih 30-60 minuta sjedenja prekinuti kratkim ustajanjem i istezanjem. Zavolite stepenice, 10 katova dnevno za početnike, a 20 i više katova za napredne. U slučaju dugog sjedenja ili ležanja napravite nekoliko vježbi mobilnosti i aktivacije mišića koji vas drže uspravnima. Svaki dan vježbanjem podignite frekvenciju srca, način i trajanje prilagodite trenutnoj tjelesnoj formi. Uključite vježbe disanja. Vodite računa o uravnoteženoj prehrani, unosu tekućine i kvalitetnom snu.”

Kineziolozi ističu da je ovo idealno vrijeme za promjenu i podizanje razine aktivnosti, ako ste u prethodnom razdoblju bili manje aktivni, jer za nekoliko sedmica očekujemo vraćanje mnogih obaveza koje su tražile izlazak iz kuće. Preporučuju najmanje pet hiljadu koraka dnevno i podsjećaju da se tijelo može aktivirati i tokom svakodnevnih aktivnosti, kao što su telefonski razgovori. Istraživanja pokazuju da se tokom jedne minute telefonskog razgovora napravi oko 80 koraka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad