U Njemačkoj odobrena prva klinička studija moguće vakcine protiv koronavirusa

Zdravlje 22. apr. 202013:59 > 14:10
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Kompanija BionTech sa sjedištem u Majncu dobila je odobrenje za testiranje svog aktivnog sastojka, objavio je Institut Paul Erlih (PEI). Prema BionTechu, moguća vakcina će biti testirana na oko 200 zdravih dobrovoljaca. Na razvoju vakcine, mali njemački BionTech sarađuje sa farmaceutskim gigantom iz Njujorka, Pfizerom. BionTech, inače, uglavnom radi na razvoju imunoterapije protiv raka.

„Testiranje kandidata za vakcinu na ljudima predstavlja važnu prekretnicu na putu ka bezbjednim i efikasnim vakcinama protiv Kovid-19 za stanovništvo u Njemačkoj i šire“, saopštio je PEI. Odobrenje je, kako se navodi, rezultat pažljive procjene potencijalne koristi i rizika kandidata za vakcinu, piše DW.

U kliničkoj studiji u fazama I/II trebalo bi, između ostalog, temeljno da se ispita tolerancija i bezbjednost kandidata za vakcinu. Aktivni sastojak koji je razvio BionTech pripada grupi vakcina zasnovanih na genima. Takve vakcine sadrže genetske informacije o patogenu, a od njih se u tijelu stvaraju proteini, protiv kojih onda imuni sistem stvara antitela.

Prema Udruženju proizvođača farmaceutika zasnovanih na istraživanju, od izbijanja epidemije Kovid-19 započeto je najmanje 80 projekata s ciljem pronalaska vakcine, a četiri aktivna sastojka već su testirana u kliničkim studijama u Kini i Sjedinjenim Državama.

Prema riječima predsjednika Instituta Paul Erlih Klausa Čičuteka, ove godine se u Njemačkoj očekuju ukupno četiri kliničke studije sa kandidatima za vakcinu. Čičutek ipak ne vjeruje da će prva vakcina za opštu populaciju biti dostupna još ove godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad