Doktorica za VOA: Žene snose poseban teret epidemije

Zdravlje 25. apr. 202017:04 > 17:07
Podijeli:
Izvor: Jovana Tavčar (Courtesy Photo)

Iako svi dijelovi društva osjećaju posljedice pandemije korona virusa, žene su posebno pogođene krizom, upozoravaju nove studije. Sa ocjenom da žene snose specifičan teret epidemije slaže se i doktorica Jovana Tavčar, specijalistkinja ginekologije i akušerstva koja trenutno živi i radi u Bostonu. Za Glas Amerike govori o tome kako je COVID-19 uticao na njenu struku i pacijentkinje, i šta savjetuje ženama tokom pandemije.

Doktorica Jovana Tavčar završila je Medicinski fakultet i specijalizaciju ginekologije i akušerstva u Beogradu, a poslije se preselila u SAD i ponovo završila specijalizaciju na univerzitetu Džordžtaun u Vašingtonu. Sada je subspecijalizant minimalno invazivne ginekološke hirurgije u bolnici Njuton Velsli u Bostonu u Masačusetsu, u sistemu univerziteta Harvard.

Masačusets je treća američka država po broju slučajeva zaraženih korona virusom, a epidemija je izazvala velike promjene i u profesiji doktorice Tavčar.

“U mojoj profesiji postoje dva dijela – jedna je sama ginekologija, koji se bavi ginekološkim problemima žena, ne trudnoćom, i to jeste oblast moje uže specijalizacije, gdje smo morali da odložimo sve neurgentne operacije i trenutno radimo i operišemo samo urgentne stvari. To je veliki izazov, jer iako te procedure nisu urgentne, ne znači da su elektivne ili nisu bitne. Sve žene koje imaju miome, bolove u trbuhu, parovi koji se suočavaju sa infertilitetom… sve to zaista zahtjeva medicinski tretman i svi su oni također žrtve cijele ove situacije, ove pandemije, jer njihov zdravstveni problem ne može sada da bude tretiran”, ističe Tavčar.

Ona i njene kolege već prave planove za period po izlasku iz pandemije, i očekuju povećan broj tih, sada odloženih, procedura tokom ljeta. U međuvremenu, ljekari održavaju kontakte sa pacijentima pomoću telemedicine.

Jedna grupa žena, ipak, ne može da sačeka kraj pandemije – a to su trudnice. Iako, kao i druge osobe, one mogu da dobiju virus, Tavčar ističe da nema podataka da su trudnice kategorija sa povišenim rizikom za COVID-19.

“Činjenica je da žene u trudnoći se svakako brinu za sebe, za plod, sutra za dijete i ovo jeste povećana situacija stresa za sve ljude, a možda i više za trudnice. Međutim, za sada zaista nema podataka da su trudnice specifično ugrožena kategorija. To ne znači da su imune na virus I da ne mogu da razviju teže kliničke oblike, ali nemamo podatke da bi, zbog toga što su trudne, bile posebno osjetljive, kao što je slučaj sa gripom. Još je rano, svi ti podaci se mogu promijeniti, kao što se sve mijenja iz dana u dan, ali za sada djeluje da možemo da smanjimo anksioznost kod trudnica i da im poručimo da treba da primijenjuju mjere kao svi ostali građani, svi ljudi ali ne postoji razloga za dodatni strah i anksioznost”.

Također, iako nije potpuno isključeno, još nema jasnih dokaza da virus može da se prenese sa majke na plod tokom trudnoće.

Jovana Tavčar smatra da su žene posebno žrtve cijele situacije uzrokovane korona virusom.​

“Ja kao ljekarka koji liječi žene sam naravno malo pristrasna i sama sam žena. Smatram da su žene vjerovatno više pogođene krizom jer nažalost u većini domaćinstava su žene te koje sada, kad su svi kod kuće, više posla preuzimaju na sebe. Ne znam da li je bolje da se poruka pošalje ženama ili ipak muškarcima – da ukoliko je u njihovoj kući takva situacija da je žena ta koja je više preuzela na sebe, kuha, sprema … da bi možda mogli da ih odmene, to je moj medicinski savjet.”

Opširnije na portalu Glas Amerike.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad