Stručnjaci: Kineska eksperimentalna vakcina podstiče stvaranje antitijela

Zdravlje 15. jun 202009:30 > 09:34
Izvor: Shutterstock

Eksperimentalna vakcina protiv koronavirusa podstiče tijelo da stvara antitijela protiv virusa, kažu stručnjaci iz kineske kompanije “Sinovac Biotech Ltd".

Ova kompanija  dodaje da je vakcina još uvijek u fazi testiranja i da se ono sprovodi na više od 700 volontera u ubrzanom ispitivanju koje kombinuje fazu I i naredni korak, fazu II.

„Rezultati kliničke studije faze II pokazuju da vakcina indukuje neutralizujuća antitijela 14 dana nakon vakcinacije“, navodi se u izjavi kompanije.

Takođe je naglašeno da niko nije uspio da pokaže da li ova neutralizujuća antitijela mogu da zaštite ljude od infekcije COVID-19, ali proizvođači vakcina se nadaju da hoće.

Više od 90 odsto dobrovoljaca u fazi II razvilo je ta antitijela, navodi se u saopštenju kompanije.

„Sinovac sarađuje sa Instituto Butantan u Brazilu kako bi pripremio i sproveo kliničku studiju faze III“, dodaje se.

Testiranje faze III je posljednji korak u testiranju, koji pokazuje da li vakcina ili lijek djeluju, prije nego što zatraže odobrenje od regulatora.

Kako to funkcioniše?

“Sinovac Biotech Ltd.” koristi staromodni pristup pravljenju vakcine protiv koronavirusa, onu koja koristi cijeli virus da bi podstakla tijelo da razvije imunitet. Virus se inaktivira tako da ne može da izazove bolest.

Ovaj pristup cijelom virusu je sporiji, jer u fabrikama moraju da se uzgajaju serije virusa da bi se napravile velike količine vakcine, ali je efikasan.

Ovakve vakcine koje se još uvijek koriste, takva je polio-vakcina i vakcina protiv bjesnila.

SAD napreduju sa novijim vakcinama napravljenim korištenjem dijelova genetskog materijala virusa. One se brže prave, ali naučnici moraju da utvrde koji je dio virusa najbolji za kopiranje kako bi se izazvao snažan imunološki odgovor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad