Britanci: Našli smo lijek koji smanjuje smrtnost od korona virus

Zdravlje 16. jun 202017:13 > 17:20
Izvor: Reuters/George Frey

Naučni istraživači u Engleskoj kažu da imaju prve dokaze da jeftin i svima dostupan steroid - "deksametazon" može da do jedne trećine smanji smrtnost teško oboljelih od bolesti COVID-19.

Rezultati su saopšteni danas, a istraživači su naveli da će ih uskoro objaviti. Njihovom studijom su bila obuhvaćena 2.104 nasumično odabrana pacijenta kojima je davan “deksametazon” i 4.321 koji su imali samo uobičajenu njegu.

VEZANE VIJESTI

Poslije 28 dana terapije, smrtnost je za 35 odsto opala među pacijentima koji su bili na respiratorima, odnosno za 20 odsto među onima koji su dobijali kiseonik.

Nije se pokazalo da taj lijek ima uticaja na lakše oboljele.

Peter Horby sa Univerziteta u Oxfordu, koji je predvodio to istraživanje, rekao je da bi “deksametazon” trebalo da bude dio uobičajene terapije oboljelih od COVID-19, jer je to jeftin lijek, ima ga svuda i može odmah da se koristiti.

Steroidni lijekovi smanjuju upalu koja se ponekad razvija kod pacijenata oboljelih od COVID-19.

Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje da se steroidi ne koriste u ranim fazama bolesti COVID-19 jer mogu usporiti ozdravljenje.

Ista ta britanska studija je početkom juna pokazala da lijek protiv malarije “hidroksihlorokin” ne djeluje protiv korona virusa.

To istraživanje uticaja raznih lijekova na pacijente koji imaju COVID-19 se nastavlja, a finansiraju ga državna zdravstvena služba Velike Britanije i privatni donatori, uključujući Fondaciju Billa i Melinde Gates.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad