Šta znači biti fit?

Zdravlje 04. jul 202017:56 > 18:12
Izvor: Shutterstock

Za većinu nas biti fit znači zdravo se hraniti i održavati normalnu tjelesnu težinu, ali i vježbati nekoliko puta nedeljno. Ali biti fit je mnogo više od toga.

Biti fit podrazumijeva sljedeće komponente:

Sastav tijela

Sastav tijela može pokazati bolje zdravstveno stanje tijela od, na primjer, tjelesne težine ili izračunavanja indeksa tjelesne mase.

Važno je održavati normalan nivo tjelesne masnoće, da ne bude ni prenizak ni previsok piše Midtown

Kardio-respiratorna sposobnost

Kardio-respiratorna izdržljivost je sposobnost cirkulacijskog i respiratornog sastava tela da snabdje tijelo “gorivom” tokom tjelesne aktivnosti.

VEZANE VIJESTI

Aktivnosti kao što su hodanje, plivanje i vožnja biciklom mogu da poboljšaju vašu izdržljivost, a dobra vijest je da aktivnost koju odaberete ne mora nužno da bude i naporna.

Fleksibilnost

Fleksibilnost je sloboda pokreta odnosno mogućnost maksimalnog opsega pokreta u jednom ili više zglobova.

Fleksibilnost se odnosi na rastegljivost svih mekih tkiva oko zgloba. Održavanje dobre fleksibilnosti smanjuje mogućnost poveda prilikom vježbanja.

Samo desetak minuta zagrijavanja prije treninga i istezanja nakon treninga je sve što vam treba za vidno poboljšanje fleksibilnosti.

Mišićna izdržljivost

Mišićna izdržljivost je mogućnost mišića da savladaju otpor tokom nekog dužeg perioda. Mišićnu izdržljivost možete poboljšati i hodanjem, plivanjem, vožnjom bicikla ili dužim setovima kod dizanja tegova.

Mišićna snaga

Mišićna snaga je sposobnost mišića da kontrakcijom svlada otpor. Snagu možete povećati pomoću tegova ili sopstvenom težinom.

Umjesto lifta koristite stepenice ili svaki dan uradite nekoliko sklekova tokom TV reklama, svakako da će vam značiti.  

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad