Britanski virusolog za N1 o vakcini sa Oxforda koja bi mogla uskoro u upotrebu

Zdravlje 14. jul 202012:50 > 12:52
Izvor: N1

Prethodne sedmice odjeknula je vijest da je vakcina protiv koronavirusa sa Oxforda stigla do treće faze ispitivanja i da bi od septembra trebalo da bude u upotrebi u Velikoj Britaniji, SAD i još nekim evropskim zemljama. Virusolog Robert Lambkin Williams izjavio je za N1 da se vakcina testira na ljudima u Velikoj Britaniji, kao i u Brazilu.

Rečeno je da vakcina daje 2,6 puta više antitijela koja imamo.

“Antitijela koja dobijate u infekciji mogu da se razlikuju od onih u vakcini. Zato grupa u Oxfordu radi na ovim istraživanjima, da saznamo kako će vakcina da se pokaže”, rekao je virusolog.

Pročitajte još

On dodaje da postoji dogovor o dva miliona vakcina za ovu i početak naredne godine.

“Mislim da je neupitno da će neke zemlje imati prednost. Postoje organizacije koje će pomoći da vakcine budu distribuirane u cijelom svijetu”, rekao je Williams.

Nikada ne možemo da budemo sigurni da neće biti neželjenih efekata za bilo koji lijek ili vakcinu, pa tako ni za ovu, kaže Williams i dodaje da je vakcina “temeljno testirana”.

“Postoji mnogo vakcina trenutno, najmanje 12 je sada u trećoj fazi. Više od 700 ih ima, tu su različite tehnologije i načini na koji se prave. Ali i dalje je potrebno vrijeme da ustanovimo da je ona pouzdana i sigurna”, kaže on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad