Vakcina protiv koronavirusa mogla bi uskoro da bude odobrena za hitnu upotrebu

Zdravlje 30. jul. 202009:07 > 09:29
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Američka administracija za hranu i lijekove (FDA) mogla bi da izda dozvolu za hitnu upotrebu vakcine protiv koronavirusa za nekoliko nedjelja, nakon što vakcina ispuni zahtjeve za efikasnost, izjavio je dr. Peter Marks, direktor FDA Centra za biološka istraživanja, koji odobrava vakcine.

“Spremni smo da izdamo dozvolu za hitnu upotrebu vakcine u odgovarajućem okruženju”, rekao je dr. Marks tokom Samita o kontroli i prevenciji bolest i dodao da pažnja koju agencija posvećuje ispitivanjima vakcine protiv koronavirusa treba da ubrza proces odobrenja za hitnu upotrebu vakcine koja se pokaže efikasnom u kliničkom ispitivanju, piše CNN.  

VEZANE VIJESTI

“Kada se to dogodi, potrebno je da prođe nekoliko nedelja da bismo mogli da odobrimo vakcinu za hitnu upotrebu”, rekao je doktor i dodao da se nada da će se hitna upotreba vakcine primeniti na relativno široku populaciju .

“Dozvola za hitnu upotrebu biće za stanovništvo za koje imamo odgovarajuće podatke”, rekao je dr. Marks.

On  je naglasio da u trci za vakcinom neće biti ugrožena sigurnost.  

“Prve vakcine koje se pojave mogu biti malo nepovoljnije u poređenju sa onima koje će doći kasnije”, rekao je doktor.

“Mislim da je ovde zapravo predivno to što  ljudi imaju želju za što bržim napretkom, ali svi znamo da u stvarnom životu uglavnom ne ide onako kako želimo”, rekao je Marks.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad