Jedanaest dokazanih simptoma Covida-19 koje ne smijete ignorisati

Zdravlje 10. avg 202008:47 > 08:51
Podijeli:
Izvor: N1

Popis dokazanih tjelesnih znakova bolesti COVID-19, koje je nedavno objavio američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC, Centers for Disease Control and Prevention), obuhvaća jedanaest simptoma.

Povišena temperatura, kašalj i kratak dah bila su prva tri „službena” simptoma koje je, kad se virus SARS-CoV-2 počeo širiti SAD-om, CDC priznao. Kako su istraživanja napredovala, proširili su popis u travnju, a sada su ga nadopunili s još tri tjelesna znaka, a to su začepljeni nos ili curenje iz nosa, mučnina ili povraćanje te proljev.

Za simptome na popisu smatra se da se mogu pojaviti dva do 14 dana nakon izlaganja virusu, ali popis ne uključuje svaki mogući simptom COVID-19. Primjerice, neki su pacijenti imali neobičan kožni osip, a ta pojava još nije dodana popisu. Službeni popis će konstantno biti osvježavan kako će dolaziti nove informacije o novoj bolesti, za sada je na njemu jedanaest simptoma, piše Živim.hr

1. Povišena temperatura i/ili zimica

To je jedan od najčešćih znakova COVID-19. Blago povišenom temperaturom smatra se ona iznad 37,2°C, povišenom iznad 38°C, a jako visokom iznad 39°C.

2. Kašalj

Pacijenti često suho kašlju. To znači da kašljanjem ne izbacuju nikakav sekret, sluz ili pljuvačku.

3. Kratak dah

Uobičajeniji je kod teških slučajeva COVID-19. Može varirati u težini – od zadihanosti pri normalnoj aktivnosti (poput hodanja stubama) do problema s disanjem i u mirovanju.

4. Umor

Možete se osjećati iscrpljeno, zbog borbe tijela protiv virusa. Taj napor vam ne ostavlja dovoljno energije za vas, kaže liječnica obiteljske medicine Susan Besser iz baltimorskog Mercy Medical Centera.

5. Bolovi u mišićima i po tijelu

To je tipični simptom i ostalih virusnih infekcija, uključujući gripu, a može biti direktna posljedica povišene temperature i groznice. Liječnik obiteljske medicine David Cutler iz Providence Saint John’s Health Centera u Santa Monici kaže da povišena temperatura može uzrokovati bolove po cijelom tijelu, kao dio odgovora na upalu.

6. Glavobolja

Povišena temperatura može dovesti i do dugotrajnih glavobolja, kaže dr. Cutler. A i druge prateće pojave bolovanja, kao što su loše spavanje, jedenje manjih količina hrane i pijenje nedovoljnih količina tekućine, mogu izazvati bubnjanje u glavi.

7. Gubitak njuha i osjetila okusa

Gubitak njuha i osjetila okusa isticali su se kao neobični simptomi COVID-19, ali zapravo je takva pojava već zamijećena kod osoba koje obole od viroza, rekla je dr. Rachel Kaye, docentica na području laringologije i poremećaja gutanja na Rutgers University u New Jerseyu. Virusi mogu izazvati upalu sluznice u nosnicama, zbog toga one oteknu te se mijenja sposobnost osjećanja okusa i mirisa, tumači dr. Kaye.

8. Grlobolja

SARS-CoV-2 je respiratorni virus, što znači da može izazvati stvaranje prekomjernog mukusa koji se potom iz nosa slijeva u grlo. Uz konstantno kašljanje, ova pojava može dodatno iritirati grlo, kaže dr. Besser.

9. Začepljeni nos ili curenje iz nosa

To su česti simptomi i kod drugih virusnih respiratornih bolesti, kao što su gripa ili prehlada. Kod COVID-19 začepljenost ili curenje iz nosa mogu biti direktna posljedica oticanja u nosnicama koje utječe i na vaš njuh, kaže dr. Kaye.

10. Mučnina ili povraćanje

Nije sasvim jasno zašto dolazi do mučnine ili povraćanja, ali ima više teorija. Mogli bi biti posljedica pojačanog slijevanja sekreta iz respiratornih puteva u želudac, ali moguće je i da se kod nekih ljudi virus jednostavno „tako ponaša”, misli dr. Besser. Istraživanje objavljeno u American Journal of Gastroenterology razmatra teoriju prema kojoj ovaj virus može izazvati želučane teškoće zato što ulazi u čovjekov organizam putem receptora kakvi postoje i u gornjem i u donjem gastrointestinalnom traktu, gdje ih ima i do sto puta više nego u dišnim organima.

11. Proljev

Teorije o pojavi proljeva jednake su kao i one o pojavi mučnine i povraćanja – moguće je da se virus jednostavno „ukorijeni” u probavnom traktu određene „podskupine” ljudi. Spomenuta studija objavljena u American Journal of Gastroenterology pokazala je da je među više od 200 osoba koje su oboljele od blaže forme COVID-19 kod gotovo 20 posto njih proljev bio prvi simptom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad