Kako ojačati imunitet u vrijeme epidemije? Dva faktora su naročito važna

Zdravlje 18. avg 202007:26 > 07:29
Podijeli:
Izvor: Pixabay

U Hrvatskoj je porasla potrošnja takozvane funkcionalne hrane, tj. hrane koja pozitivno djeluje na zdravlje, koja je posebno važna u vrijeme epidemije koronavirusa.

Naranče, limuni ili grejp bogati su vitaminom C, a zeleno povrće ili pak češnjak prirodan lijek za sve bolesti po receptu naših baka. Na tržnici i dalje sezonsko voće ima prednost prije agruma.

VEZANE VIJESTI

“Dosta dobro ide limun, a kilogram limuna 20 kuna”, rekla nam je trgovkinja Ivana.

Ako je limun nekome preskup izvor vitamina, tu je domaći i svima dostupan kupus s vitaminom C za 10 kuna po kilogramu. Namirnica koju ističu neki nutricionisti je riba i to zato jer sadrži vitamin D, a dosadašnja istraživanja pokazuju da su na koronavirus najranjiviji ljudi s nedostatakom vitamina D, piše Dnevnik.hr.

Svjetsko tržište funkcionalnom hranom je 2018. godine vrijedilo 161 milijardu dolara, a očekuje se da će za pet godina narasti na 275 milijardi. Cijene nekih proizvoda su od 30 do 500 posto više od uobičajenih, a i domaća prehrambena industrija već ima takvih u ponudi.

“Proizvodi funkcionalne jogurte, pudinge, čak i sladolede koji imaju više proteina. Mesna industrija pazi na količinu soli u mesu”, rekla je za Dnevnik.hrValentina Šimić iz Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Hrvatske gospodarske komore.

O važnosti zdrave prehrane i važnosti javnog imuniteta tijekom epidemije koronavirusa razgovarali smo s Valentinom Rahelić iz Službe za prehranu i dijetetiku zagrebačkog KBC-a. Ona je rekla da je za dobar imunitet važno naučiti se nositi sa stresom, ali i dobro se naspavati.

“Preporuke su da bismo dnevno sedam do devet sati trebali provesti u dobrom snu. Naravno da postoji i vrijeme kada je prekasno za san te se smatra da bi se do 23 sata trebalo poći u krevet”, rekla je Rahelić.

Što se tiče prehrane, Rahelić je rekla da ne postoji pojedina hrana ili nutrijent koja će nas sam od sebe učiniti zdravima, nego da nam je za to potrebno sinergija namirnica koji dugoročno dovode do jačeg imuniteta.

“To je hrana koja djeluje kao jaki antioksidans, koja je bogata mineralima i vitaminima – pogotovo vitaminima A, C, E, B6, B9, B12 – cinkom, željezom i sl.”, rekla je.

Odgovarajući na pitanje o važnosti D vitamina, Rahelić je rekla: “To treba ići prema preporuci liječnika, zavisno o vrijednostima u krvi. Nažalost, danas imamo populaciju koja ima nisku vrijednost vitamina D i upravo se zato preporučuje dva puta tjedno jesti ribu, od čega bi jedna trebala biti masnija.”

Rahelić je istaknula i važnost redovite tjelovježbe.

“Nažalost, djeca su danas sve manje na otvorenom prostoru, a sve su više na zatvorenom. Upravo je zato preporuka da djeca i adolescenti svakodnevno budu najmanje 60 minuta aktivni, a odrasli minimalno 150 minuta tjedno”, rekla je.

Na kraju je dodala da pravilna tjelovježba i zdrava prehrana ne bi trebale biti samo povremene, nego cjeloživotne navike.

“Uravnoteženu i pravilnu prehranu, dovoljno sna i reguliranu tjelesnu aktivnost potrebno je svakodnevno i cjeloživotno provoditi kako bismo mogli prevenirati različite bolesti i ojačati svoj imunitet”, zaključila je Rahelić.