Epidemiolog: Jednokratne maske ne bismo smjeli upotrebljavati više od jedan dan

Zdravlje 21. avg 202007:23 > 07:26
Izvor: Srecko Niketic/PIXSELL

Cijena od najmanje četiri kune po komadu tjera građane da jednu jednokratnu masku nose danima, pa i tjednima. Ima i onih koji mijenjaju nekoliko maski, no da bi uštedjeli, “vrte” ih u krug.

Što na to kažu epidemiolozi, Glas Slavonije upitao je prof. dr. sc. Karla Kožula, voditelja epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

“Zaštitne jednokratne maske, kako im i sam naziv kaže, imaju svoj vijek trajanja. Budući da su jednokratne, građani bi ih trebali promijeniti bar jednom dnevno ili eventualno jednom u dva dana, no svakako što češće, to bolje. Također, poručujem građanima da upotrebljavaju troslojne maske, a nikako one perive, višekratne”, naglašava dr. Kožul ističući i problem odbačenih zaštitnih maski po ulici, što, nažalost, kaže, nije rijetkost. Jednokratne se maske, napominje sugovornik, svakako trebaju baciti u smeće, a onaj tko ih nađe na ulici nipošto ih ne smije dirati rukama.

Naime, valja podsjetiti još na početku pandemije u ožujku da su izdana posebna upozorenja za osobe koje su zaražene koronavirusom, odnosno nalaze se u samoizolaciji, da zaštitne maske odlažu u plastične vrećice za otpad i čvrsto ih zavežu. Potom tu vrećicu treba staviti u drugu plastičnu vrećicu koju valja opet čvrsto zatvoriti.

Tako pripremljen otpad potrebno je držati odvojeno od ostalog kućnoga otpada najmanje 72 sata, odnosno tri dana, prije odlaganja u spremnik za miješani komunalni otpad.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad