Iz Bergama upozoravaju: Neki i nakon više mjeseci osjećaju posljedice korone

Zdravlje 11. sep 202015:01 > 12. sep 2020 08:56
Podijeli:
Izvor: OLIVER BUNIC / AFP

Dio osoba koje su bile hospitalizirane u bolnicama u italijanskom gradu Bergamu i dalje se nije u potpunosti oporavio - neki od njih imaju problema s disanjem i plućima, sa srcem, brzo se umaraju, ispada im kosa...

Iako smo puno toga naučili o virusu, njegovu širenju, kao i o suživotu s njim, brojne su stvari i dalje nepoznanica. Jedna od misterija koja muči doktore, pokazuju nova istraživanja upravo iz Bergama, vezana je i za oporavak od bolesti covid-19 koji je za neke prošao brzo i bezbolno, dok je za druge bio prilično brutalan, piše Zimo.

Nakon što se situacija u Italiji smirila, dio pacijenata koji je prebolio koronu, a bio je hospitaliziran, ponovno je počeo dolaziti na preglede u bolnicu u Bergamu kako bi se provjerilo njihovo zdravstveno stanje.

Rezultati tih istraživanja takvi su da se čini, naglašavaju na Washington Postu, da “Bergamo šalje novo upozorenje” – upozorenje o tome kako oporavak od bolesti covid-19 može biti dugotrajan, bolan i težak. Gotovo polovica ranije hospitaliziranih pacijenata, a koji danas više nemaju tragove virusa, ne osjeća se izliječenima te i dalje osjeća posljedice.

Studija ipak nudi i optimizam

Prema tim podacima, oko 30 posto osoba i dalje ima probleme s kratkoćom daha te su im ostali ožiljci na plućima, dok su kod 30-ak posto njih još prisutni problemi s abnormalnostima srca, začepljenjem arterija, pa čak i zatajenjem organa.

Također, mnogi i dalje osjećaju umor, bolove u nogama, gubitak kose te su depresivni, dok nekima najveći problem predstavlja trauma koju su doživjeli tijekom hospitalizacije.

Iako su neki pacijenti i prije zaraze novim koronavirusom imali određene bolesti, šef infektivnog odjela bolnice u Bergamu Marco Rizzi kaže kako problemi nakon bolesti covid-19 često nisu vezani uz ta postojeća stanja, već je riječ o drukčijim i novim posljedicama.

Iz bolnice spominju više primjera osoba koje više nisu zaražene, ali i dalje osjećaju posljedice – od 65-godišnjaka koji ima problema s kratkotrajnim gubitkom pamćenja, 61-godišnjaka koji sada puno više spava i ponekad po danu zaspi čak i na tipkovnici računala, pa do osoba koje mjesecima nakon ozdravljenja osjećaju slabost, brzo se umaraju itd.

U članku Washington Posta podsjećaju i na jedno ranije njemačko istraživanje na sto osoba prema kojem je gotovo 80 posto osoba koje su preboljele koronu mjesecima nakon toga imalo srčane abnormalnosti.

Ovi podaci još jednom ukazuju na veliku nepredvidljivost kada je u pitanju virus SARS-CoV-2 jer dok velik broj zaraženih nema simptoma niti nekih posljedica, u dijelu Kine, Italiji, Španjolskoj, SAD-u i drugim zemljama mnogi su podlegli zarazi, a čini se kako je slično i s oporavkom – dio osoba brzo se vrati na staro, no neki i dalje mjesecima osjećaju posljedice.

Ipak, dio doktora smatra kako studija u Bergamu nudi i razloge za optimizam – s obzirom na to u kakvom su pacijenti teškom stanju bili, njihova se situacija ipak popravila te je kod osoba koje kontinuirano dolaze danas vidljiv napredak i oporavak disanja u odnosu na svibanj kada su neki od njih prvi put došli na pregled nakon otpuštanja iz bolnice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad