Zašto ne možete da pronađete motivaciju za vježbanje

Zdravlje 13. sep 202018:05 > 18:49
Izvor: Shutterstock

Prema novom istraživanju postoje specifične osobine ličnosti koje mogu da budu razlog zašto ne možete da pronađete motivaciju za vježbanje. Možda napokon imate i naučno opravdanje za to što ne možete da se pokrenete.

Koristeći podatke mnogobrojnih studija, istraživači su otkrili da tip ličnosti može da utiče na to koliko ste aktivni, kao i koliko želite sebe  da doživite kao aktivnu osobu, što nije isto. 

VEZANE VIJESTI

Razlikuju se dvije osobine ličnosti: ekstrovertni i neurotični. Upoređujući podatke  314 muškaraca i žena starosti između 70 i 85 godina i još 1.098 osoba u starosti između 47 i 55 godina, naučnici su otkrili da žene koje su ekstrovertne često su prijavljivale da vježbaju više nego što je to njihov monitor zabilježio.

Istraživači vjeruju da se to može objasniti činjenicom da monitor bilježi aktivnost, dok ljudi prijavljuju vježbanje na osnovu samoprocjene koliko su se umorno osjećali nakon vježbanja. Zbog toga je prirodno da se rezultati razlikuju.

Međutim, ekstrovertne žene bile su ipak aktivnije od žena koje su neurotične.

Žene u toj grupi bile su manje aktivne i prema sopstvenoj procjeni i prema monitoru koji je pratio kretanje. 

Neurotičnost se u ovom slučaju opisuje kao sklonost ka negativnim osjećajima, kaže Tia Kekäläjnen, koja je vodila istraživanja.

Ali to što ne volite jutarnji, podnevni, ili večernji trening zbog određenog tipa ličnosti, ne znači da treba da odustanete od vježbanja, dodaje Kekäläjnen.

Neurotičnim osobama preporučuje se da vježbaju, jer im to zapravo može pomoći da pobjede negativne osjećaje.

Vježbanje može podstaći lučenje hormona zaduženih za popravljanje raspoloženja. Na to posebno utiče planinarenje, ili duga šetnja šumom ili parkom.

Također, razmislite o tome da započnete sa brzim treninzima za početak, poput petominutnog treninga koji aktivira cijelo tijelo, prenosi MindBodyGreen.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad