Stručnjaci podsjećaju na rizično ponašanje tokom pandemije

Zdravlje 17. okt 202009:31 > 09:48
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Pandemija koronavirusa još uvijek hara svijetom, a brojne zemlje bilježe nagli porast novih slučajeva i hospitalizacija. Osim koronavirusa, hladniji period godine nosi rizik i od sezonskih bolesti, naročito od gripa.

“Znamo da su svi već pomalo umorni od Covida, ali nije vrijeme da odustanemo od zaštitnih mjera”, rekao je dr. John Whyte za Fox news.

Dr. Whyte je podsjetio na najgore stvari koje možete da učinite tokom pandemije koronavirusa.

Odlazite na posao ako se osjećate loše

“Ne budite u blizini drugih, posebno ako se ne osjećate dobro”, kaže doktor. 

“Možete da budete zaraženi Covidom-19 čak i prije nego što dobijete pozitivan rezultat i zato slušajte svoje tijelo. Ako se ne osjećate dobro, ostanite kod kuće “, poručio je.

Neispravno nosite masku

Mnogi masku stavljaju samo preko usta, pa njom ne prekrivaju i nos. Tako kapljice mogu da se šire i maska tada ne štiti kao što bi da se ispravno nosi.

Dakle, maska mora da prekriva i usta i nos, na to stručnjaci stalno podsjećaju.

Odlazite na veća okupljanja, posebno u zatvorenom prostoru

“Odlazak na događanje na kojima ima 50 ili više ljudi, koji ne drže distancu i ne nose maske je opasna igra”, ističe doktor Whyte. 

Jedete hranu sa švedskog stola

Restorani koji poslužuju hranu na švedskom stolu sada nisu idealna opcija. Oko švedskog stola se mogu stvarati gužve i kapljice, koje mogu da budu zarazne, lako dospijevaju na hranu koja se nalazi na stolu.

Mislite da je lijek iza ugla

“Iako smo napredovali otkako se koronavirus pojavio u svijetu, nemojte misliti da je lijek iza ugla”, zaključio je dr. Whyte. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad