Deset problema koji pokazuju da možda imate ili ste preboljeli koronavirus

Zdravlje 20. okt 202008:20 > 08:28
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Premda još nije prošla godina dana od izbijanja i širenja koronavirusa, znanstvenici diljem svijeta provode manja istraživanja, pomno prate i analiziraju postojeće podatke kako bi što više saznali o novom virusu. Tako su zahvaljujući dosad prikupljenim podacima otkrili koji simptomi otkrivaju da ste već oboljeli od covida ili ga preboljeli.

Znanstvenici s britanskog sveučilišta Oxford ovih su dana objavili istraživanje koje je pokazalo da više od polovice osoba koje su, nakon preboljelog covida-19 otpuštene iz bolnice, u iduća dva do tri mjeseca osjećaju simptome poput kratkog daha, umora, anksioznosti i osjećaja depresije.

Otkrilo se da su se u nekih pacijenata, nakon zaraze koronavirusom razvile abnormalnosti na više organa te da je nekima dugotrajna upala mjesecima stvarala zdravstvene probleme. 64 posto pacijenata patilo je od kratkog daha, a 55 ih je prijavilo neprekidan osjećaj umora.

Premda ovo istraživanje još nije prošlo stručnu recenziju drugih znanstvenika, stručnjaci ističu da je važan korak prema cjelovitom liječenju pacijenata.

No, pacijenti se već dugo prate, kao i njihovi simptomi nakon otpuštanja iz bolnice ili nakon završetka kućnog liječenja. Udruga za potporu oboljelima od covida objavila je 10 najdugotrajnijih simptoma covida i postotak pacijenata koji ih je prijavljivao:

1. Umor – 100% pacijenata

2. Bol u mišićima – 66,75%

3. Kratkoća daha i poteškoće s disanjem – 65,10%

4. Poteškoće s koncentracijom i fokusiranjem – 58,97%

5. Nemogućnost vježbanja i općenito fizičke aktivnosti – 58,56%

6. Glavobolja – 57,56%

7. Teškoće sa spavanjem – 49,90%

8. Tjeskoba – 47,61%

9. Problemi s pamćenjem – 45,56%

10. Vrtoglavica – 41,86%

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad