Sve je više razloga da se đumbir nađe u vašoj ishrani

Zdravlje 11. dec. 202009:46 > 09:54
Podijeli:
Izvor: Pixabay.com

Đumbir je svestrana namirnica. Može se dodati smutijima, raznim sokovima ili jelima. Ima brojna svojstva zbog kojih se smatra ljekovitom namirnicom koja daje poseban ukus.

Ako ste ikad popili čaj od đumbira, vjerojatno ste upoznali njegova umirujuća svojstva. Đumbir djeluje kao moćno sredstvo protiv mučnine, sadrži hemijsku supstancu gingerol koja ima antiflamatornu i antioksidativno dejstvo. Ova supstanca takođe utiče na smanjenje grčenja mišića što olakšava varenje. 

Đumbir je efikasan i u smanjenju menstrualnih bolova, ali i u ublažavanju štetnih nuspojava hroničnog stresa.

Sve to duguje visokom procentu antioksidansa koji mogu pomoći tijelu u borbi protiv bolesti srca, visokog krvnog pritiska i plućnih bolesti.

Smatra se da đumbir potencijalno može da snizi nivo holesterola i ublaži tegobe prouzrokovane osteoartritisom, pa čak može da pomogne i u gubljenju kilograma, piše Healthline.

Đumbir takođe sadrži antifugicidna svojstva, pa samim tim pomaže i u borbi protiv infekcije i jačanju  imuniteta.

Ako se borite sa različitim respiratornim infekcijama ili drugim upalnim problemima, možete dodati svježi ili mljeveni đumbir u svoju ishranu kako biste iskoristili njegove dobrobiti.

Međutim, važno je napomenuti da đumbir takođe može da pogorša neka stanja. Budući da ima sposobnost da zagrije tijelo, može da pogorša probleme sa refluksom kiseline.

Takođe može da prouzrokuje nadutost i gasove, pa treba pratiti kako će tijelo reagovati na đumbir i da li će stvarati probleme sa varenjem. Osobe koje već imaju ovakve probleme ne bi trebale da koriste đumbir. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad