Svakodnevni test mirisa može vam reći trebate li se testirati na COVID-19

Zdravlje 13. dec 202009:23 > 10:01
Podijeli:
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Jedan od glavnih simptoma covida-19 jest anosmija, odnosno gubitak mirisa. Oko 44 do 77 osoba koje imaju COVID-19 izgube miris, a kod nekih dođe do poremećaja u osjetilu pa neke stvari imaju neki posve drugačiji miris.

Zbog toga je važno ljude poticati da svakodnevno pokušaju mirisati neke stvari. Iznenadni gubitak mirisa mogao bi biti rani znak COVID-19, prenosi Science Alert. Osim toga, testiranje mirisa može svatko provesti u vlastitom domu pa to može biti i jedan od alata u borbi protiv pandemije.

Vrlo specifičan simptom

Neobjašnjiva anosmija obično je prilično rijetka kod drugih virusnih infekcija. Stoga ako netko izgubi osjet mirisa, vjerojatno je zaražen koronavirusom.

Osim toga, upravo bi gubitak mirisa mogao biti najbolji prediktor dijagnoze COVID-19 i simptom koji ovu bolest razlikuje od gripe i drugih bolesti koje imaju slične simptome.

Gubitak mirisa vrlo je specifičan za COVID-19, ali nemaju svi oboljeli ovaj simptom. Dakle, ako vaš osjet mirisa ispravno funkcionira, ne znači da nemate COVID-19. Prema tome, ako ste jutros mogli namirisati kavu, to može značiti dvije stvari: ili nemate COVID-19 ili ste zaraženi virusom, ali niste izgubili osjetilo mirisa.

No budući da je svakodnevna provjera mirisa vrlo specifična i doslovno besplatna, vrlo je koristan alat za provjeru.

Provjerite sami

Provjere mirisa ne mogu i neće zahvatiti svaku nedijagnosticiranu infekciju, jer ne izgubi svaka zaražena osoba ovo osjetilo, ali s obzirom an to da je riječ o jednostavnom i besplatnom testu, nema negativnih posljedica ako provjerite služi li vas osjetilo mirisa kao i ranije.

Dok pijete prvu jutarnju kavu, provjerite osjetite li miris kave. Dok se tuširate, pomirišite svoj šampon.

Vjeruje se da svakodnevne provjere mirisa kod kuće mogu pomoći u ispunjavanju potrebe za brzim, jeftinim i specifičnim alatom za provjeru. Ako izgubite osjet njuha, samoizolirajte se i kontaktirajte zdravstvenog radnika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad