Sedam namirnica koje biste trebali jesti u vrijeme pandemije

Zdravlje 13. dec 202012:28 > 12:35
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Zdrava prehrana jača imunitet i pomaže vašem organizmu u borbi protiv bolesti. Određene namirnice jačaju vaš imunitet, što je posebno korisno u vrijeme kada je cijeli svijet suočen s pandemijom covida-19.

Gljive

Gljive su povezane s povećanjem broja i snage T-stanica koje jačaju imunitet tijela te su i jedan od jedinih prirodnih izvora vitamina D. Uz to, gljive su bogate i cinkom, mineralom koji je ključan za ispravan rad imunološkog sustava.

VEZANE VIJESTI

Crvene paprike

Crvene paprike bogate su vitaminom C koji je antioksidans i može pomoći u borbi protiv bolesti. Kako bi maksimizirali količinu vitamina C u vašem organizmu, dodajte crvene paprike u prehranu.

Češnjak

Češnjak se odavno smatra prirodnim lijekom i namirnicom koja pomaže i u borbi protiv gripe i prehlade. Ova namirnica jača imunitet, a sadrži i komponentu koja se naziva alicin, a koja nije samo antibakterijska, već i protuupalna.

Đumbir

Protuupalna svojstva đumbira mogu pomoći u ublažavanju simptoma gornjeg dišnog sustava, a koji su povezani i s covidom-19. Iako do sada nije bilo puno istraživanja antivirusnih svojstava đumbira, znamo da se snažno bori protiv bakterija. Uz to, đumbir može pomoći u regulaciji visokog krvnog tlaka, a znamo da povišen krvni tlak predstavlja veći rizik za zarazu koronavirusom.

#related-news_0

Brokula

Brokula je bogata vitaminima A, C i E, a svi ovi vitamini pomažu u jačanju imunološke funkcije. Osim toga, vitamin A može pomoći u smanjenju rizika od zaraze koronavirusom jer podržava zdravija interna tkiva, uključujući i podlogu respiratornog trakta. Uz to, ovaj vitamin vam može pomoći i da izgubite višak kilograma.

Jogurt

Jogurt je bogat proteinima, vitaminima i elementima u tragovima koji su potrebni za održavanje optimalnog imunološkog odgovora. Osim toga, jogurt je izvrstan izvor probiotika koji pomaže u podržavanju crijevnog mikrobioma, koji je sam po sebi presudan za potporu imunološkoj funkciji. Treba napomenuti da grčki jogurt ima više bjelančevina od ostalih jogurta.

Kiseli kupus

Kiseli kupus je još jedna hrana koja jača imunološki sustav. Kiseli kupus je fermentiran, a fermentirana hrana izvrstan je izvor dobrih bakterija za crijeva. Uz to, fermentacija pojačava antioksidativna svojstva, piše Eat this.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad