Simptomi koji ukazuju da pretjerujete sa unosom proteina

Zdravlje 17. dec 202010:10 > 10:11
Izvor: Shutterstock

Proteini su veoma hranjivi, bilo da želite skinuti kilograme ili izgraditi mišiće. Protein pomaže ubrzati metabolizam, smanjiti apetit, a regulira i nekoliko hormona i tako pridonosi gubitku kilograma.

Zbog sveg navedenog, čini se prilično logičnim uključiti više proteina u svoju prehranu ako vam je cilj skinuti nekoliko centimetara u struku, ali ako pretjerate, to može izazvati određene nuspojave.

Unos proteina ovisi o dobi, spolu, razini tjelesne aktivnosti, trudnoći i dojenju. Općenito, normalnoj odrasloj osobi preporučuje se da dnevno jede 0,8 grama proteina po kilogramu tjelesne težine. Ako se osoba bavi umjerenom do intenzivnom razinom tjelesne aktivnosti, tada se količina unosa proteina može kretati između 1,3 i 1,6 grama, prenosi Index.hr.

VEZANE VIJESTI

U svakom slučaju, unos proteina ne smije prelaziti više od 1,6 grama po kilogramu tjelesne težine dnevno jer to može uzrokovati nekoliko zdravstvenih komplikacija.

Loš zadah

Ograničenje unosa ugljikohidrata i povećanje unosa proteina može dovesti do neugodnog zadaha. To se događa jer u nedostatku ugljikohidrata vaše tijelo prelazi u metaboličku ketozu.

Počinje proizvoditi energiju iz drugih izvora, što dovodi do proizvodnje kemikalija koje daju neugodan voćni miris.

Zatvor

Prehrana s visokim udjelom proteina i ugljikohidrata također znači i manji unos vlakana.

Poznato je da smanjenje unosa vlakana može dovesti do probavnih problema i zatvora. U slučaju da jedete previše mliječnih proizvoda, to bi moglo dovesti do proljeva.

Vrtoglavica

Vrtoglavica je još jedan uobičajeni simptom kod ljudi koji konzumiraju previše proteina.Kad jedete više proteina, morate smanjiti unos ugljikohidrata kako biste održali broj kalorija na zadovoljavajućoj razini.

Niska razina ugljikohidrata znači da vaš mozak dobiva manje šećera, zbog čega se mogu javiti vrtoglavice.

Ugljikohidrati su glavni izvor energije za mozak, a nedostatak ovog hranjivog sastojka u tijelu može utjecati na vašu koncentraciju i raspoloženje.

Dehidracija

Studija iz 2002. otkrila je da povećani unos proteina može smanjiti razinu hidratacije. Bubreg koji mora napornije raditi kako bi uklonio višak proteinskog i dušičnog otpada od metabolizacije proteina. Na kraju ćete zbog toga previše mokriti, osjećat ćete veću žeđ, a posljedica može biti dehidracija.

Debljanje

Iako vam je motiv za povećanje unosa proteina možda gubitak kilograma, ako pretjerate, efekt može biti suprotan. Prekomjerni unos proteina koji se konzumira obično se skladišti u tijelu, dok se višak aminokiselina izlučuje. To može dovesti do privremenog debljanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad