Osobe koje jedu obilan doručak mogu da potroše duplo više kalorija

Zdravlje 20. dec. 202022:44 > 23:07
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Prema novom istraživanju objavljenom u "The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism", konzumiranje obilnog doručka umjesto obilne večere može da spriječi gijaznost i povišen nivo šećera u krvi.

“Naši rezultati pokazuju da obrok koji se jede za doručak, bez obzira na količinu kalorija koju sadrži, stvara dvostruko veću termogenezu izazvanu hranom od istog obroka koji se konzumira za večeru”, kaže autorica studije dr. Juliane Richter sa Univerziteta u Lubecku u Njemačkoj.  

VEZANE VIJESTI

Istraživači su sproveli trodnevnu laboratorijsku studiju na 16 muškaraca koji su konzumirali niskokalorični doručak i visokokaloričnu večeru, a u drugom krugu ispitivanja su napravili obrnuto.

Osim dva i po puta brže potrošnje kalorija kod ljudi koji konzumiraju visokokalorične doručke i niskokalorične večere, povišene koncentracije šećera u krvi i inzulina izazvane hranom bile su smanjene nakon doručka u poređenju sa večerom.

Rezultati takođe pokazuju da postoji veza između konzumacije niskokaloričnog doručka i povećanog apetita kasnije tokom dana, a naročito želje za slatkišima, prenosi Endocrine news,

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad