Stephanie Mansour: Kako sam nesanicu izliječila jogom

Zdravlje 22. dec 202012:08 > 12:12
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Dešava li vam se da prevrćete u krevetu cijele noći i ne možete zaspati? Ili ste se možda uvijek borili s nedostatkom sna, ali sada vam umjesto pola sata, treba nekoliko sati da utonete u san? Joga bi mogla riješiti vaš problem.

Uz visoki stres uzrokovan pandemijom nije ni čudno zašto mnogi ljudi pate od nesanice.

Prema Američkoj akademiji medicine spavanja, nesanica se definira kao “trajna poteškoća s pokretanjem sna, njegovim trajanjem, konsolidacijom ili kvalitetom”, prenosi CNN.

Prije nego što je postala certificirana instruktorica joge i zdravstvena trenerica Stephanie Mansour se također borila s nesanicom i uzimala je lijekove za spavanje. Kako bi promijenila naloge i poboljšala san, upisala se na časove joge po preporuci prijatelja.

Sve je počelo s vježbama disanja, samo prihvatanja i povezivanja pokreta s disanjem. Nakon dva mjeseca promjena je bila očita. Mansour više nije uzimala lijekove za spavanje, a činilo se kao da je “izliječila” nesanicu.

Za one skeptične kreirala je rutinu u jogi koja se fokusira na poze koje donose unutrašnji mir i umirenje nervnog sistema, kao i one u kojima se tijelo maksimalno opušta

Položaj planine

Ova poza omogućuje vam da započnete osjećajući se prizemljeno i usredotočeno s dahom. Povezuje vas sa Zemljom, poravnava kičmu i omogućuje vašem tijelu da se opusti.

Preklop naprijed sa dodirujući suprotne laktove

Ova poza djeluje smirujuće na nervni sistem jer postavlja vaše tijelo u položaj koji je usmjeren prema unutra. Držanje za suprotne laktove također osigurava trakciju za ramena i vrat kako bi olakšali napetost u gornjem dijelu tijela.

Poza trokuta

Ova poza otvara unutarnju stranu bedara i prepona koji mogu postati zategnuti i ukočeni nakon rada od kuće u neugodnim položajima. Ova poza također otvara bokove i donji dio leđa. Zategnuti donji dio leđa i unutarnja strana bedara pridonose bolovima u kukovima i leđima zbog kojih možete ostati budni noću.

Poza polumjeseca

Ukočeni fleksori kuka također doprinose bolovima u krstima koji vas noću mogu držati budnima. Otvaranjem kukova u položaju s niskim iskorakom, vaše će se tijelo osjećati opuštenije, a da se ne osjećate previše energično. Ovo je izvrsna poza ako sjedite cijeli dan jer se fleksori kuka stežu zbog toga što ste u zgrčenom položaju tokom cijelog dana.

Širok raskorak s nagibom naprijed

Ovo je još jedna poza okrenuta prema unutra, s glavom smještenom ispod struka i ispruženim stražnjim dijelom nogu. To djeluje umirujuće na nervni sistem. Istezanje stražnjeg dijela tijela također pomaže u ublažavanju napetosti s vrata sve dolje niz kičmu i niz stražnji dio nogu.

Poza goluba u stojećem stavu

Ova poza pomaže u opuštanju uma, tijela i nervnog sistema, a također proteže jedan od najvećih mišića u tijelu: gluteus.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad