Ako primijetite ovo u liječničkoj čekaonici i ordinaciji, ne ulazite!

Zdravlje 06. maj 202109:55
Izvor: Morgue File

Donosimo popis nekoliko stvari koje će vam dati do znanja da ne smijete kročiti nogom u čekaonicu niti ordinaciju.

Pacijenti ili osoblje bez maske

Možda osjećate olakšanje ako ste se cijepili, ali to ne znači da u zatvorenim prostorima ne morate nositi masku. Dr. Martin Jugenburg, smatra da je upravo ovo prvi znak da se na tom mjestu nikako ne trebate nalaziti.

“U ordinacijama opće prakse se nalaze pacijenti koji su bolesni, a to će, jasno, dovesti do lakog širenja virusa, posebno ako maske ne moraju nositi svi koji ulaze“, dodao je.

Centar za prevenciju i kontrolu bolesti navodi kako svatko tko odlazi kod liječnika mora nositi masku i ne dirati oči, usta, nos i lice rukama dok se tamo nalaze. Navode i kako bi liječnici trebali osigurati masku svakom pacijentu koji se bez nje pojavi.

Osobe koje dolaze uz pratnju

Kako bi smanjili mogućnost od širenja virusa, mnoge su ordinacije uvele praksu da smije doći samo jedna osoba bez pratnje dok traje pandemija. Neke države i dalje upute koje liječnici moraju slijediti, upravo kako bi se pacijenti zaštitili. Dakle ako vidite da se ljudi pojavljuju u velikom broju, uz pratnju obitelji ili prijatelja, razmislite o tome da zakažete drugi termin. Jugenburg smatra kako broj osoba koje se nalaze u čekaonici mora biti ograničen.

Prepuna čekaonica

Slična situacija, ali kada je svaka stolica u čekaonici zauzeta možda bi u vašem najboljem interesu bilo da ju napustite. Svi bi trebali osigurati dovoljno prostora za svoje pacijente i razmak između sjedala, kako bi se izbjeglo širenje virusa.

“Dobar način da se izbjegnu sve ove rizične situacije je virtualan razgovor s liječnikom“, navodi liječnik te dodaje kako je on primijetio da se radi o uspješnoj strategiji.
Prema pisanju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, javne površine je dovoljno čistiti samo jednom u danu ako nisu boravile na njoj zaražene osobe, ili one koje sumnjaju da su zaražene. Na mjestima kao što su ordinacije liječnika ipak se površine trebaju dezinficirati i čistiti redovito, piše Ordinacija.hr.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar