Aktivnosti koje podmlađuju mozak

Zdravlje 03. avg 202120:22 > 20:22
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Dobra zagonetka podstiče gama aktivnost u mozgu što je izvrsno za kreativnost i održavanje mozga mladim. Takođe, čitanje je još jedna odlična aktivnost za vježbanje mozga.

Prema kognitivnoj neuronaučnici dr. Caroline Leaff, mozak je jedini organ u telu koji postaje sve bolji s godinama, ali potrebno ga je vježbati.

Postoje aktivnosti koje ona preporučuje za očuvanje mladosti mozga.

Čitajte

Čitanje je uopšteno nevjerovatan način za vježbanje uma i kreativnog razmišljanja. Ali, možete imati još dodatnih prednosti ako obratite pažnju na to kako čitate.

„Moraćete da čitate sa entuzijazmom, da konzumirate i uživate ​​u riječima. Umjesto da bez entuzijazma pročitate nekoliko stranica prije nego što odete u krevet jer ste čuli da je to dobro za vas, dopustite umu da uđe u drugi svijet. To stvara odličan protok krvi u mozgu i aktivira ravnotežu frekvencija u mozgu koje mogu da podstaknu zdravu neuroplastičnost“ objašnjava dr. Leaff.

Rješavajte složene zagonetke sa drugima

Dobra zagonetka podstiče gama aktivnost u mozgu što je izvrsno za kreativnost i održavanje mozga mladim, kaže dr. Leaff.

Ipak, nisu samo zagonetke te koje mogu da podstaknu aktivnost mozga. Psihijatar i stručnjak za poremećaje mozga Daniel Amen rekao je da je stolni tenis najbolja igra za mozak.

Šetanje i sanjarenje

Dr. Leaff kaže da će šetanje i sanjarenje uključiti 200 različitih dijelova mozga na kreativan i podsticajan način koji može da pomogne u održavanju mozga mladim.

Promijenite način na koji slušate muziku

Da, nešto tako jednostavno kao što je slušanje muzike može da poboljša mozak. Dr Leaff kaže da slušanje muzike, dopuštajući joj da vas „ponese“, može da ima regenerativni efeket na ukupni protok energije u mozgu.

Posmatrajte sebe i svoj uticaj na druge

To će uključiti različite frekvencije mozga, naročito alfa frekvenciju, kaže dr Lif. To vam može pomoći u identificiranju toksičnih obrazaca koji su vam potrebni za detoksikaciju, što zaista može da utiče na dob i zdravlje mozga, piše PureWow, prenosi 24 sata.hr.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar