Cjepiva Pfizera i Moderne protiv covida visoko učinkovita nakon prve doze

Zdravlje 29. mar 202119:26
Podijeli:
Izvor: JEFFREY SHERMAN / AFP / VALLEY CHILDREN’S HEALTHCARE

Cjepiva protiv covida-19 Pfizer/BioNTecha i Moderne smanjila su rizik od zaraze za 80 posto dva ili više tjedana nakon prve od dviju doza, pokazuju u ponedjeljak rezultati istraživanja cijepljenog američkog zdravstvenog osoblja.

Rizik od zaraze pao je nakon druge doze cjepiva za 90 posto, dodaje se u studiji američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) provedenoj na nešto manje od 4000 ljudi u šest američkih saveznih država od 14. prosinca 2020. do 13. ožujka 2021.

“Ova studija pokazuje da su naši napori vezani uz cijepljenje djelotvorni”, kazala je direktorica CDC-a Rochelle Walensky.

“Odobrenja za mRNA cjepiva protiv covida-19 omogućila su nam ranu, znakovitu stvarnu zaštitu protiv infekcije za naše zdravstvene radnike i ostale radnike iz ključnih zanimanja koji su zbog prirode posla izloženiji riziku od zaraze”, rekla je Walensky.

Tehnologija mRNA je sintetski oblik prirodnog kemijskog “glasnika” koji u ljudsko tijelo unosi informacije o virusu i uči stanice kako proizvesti proteine koji su odraz dijela novog koronavirusa. To imunosnom sustavu omogućuje da prepozna i napadne stvarni virus.

Komentari

Vaš komentar