CNN: Ohrabrujući rezultati istraživanja o Pfizeru

Zdravlje 31. mar. 202114:39 > 14:40
Podijeli:
Izvor: N1

Rezultati kliničkih ispitivanja vakcine protiv korona virusa proizvođača Pfizer/BioNTech pokazali su da je njena učinkovitost stopostotna kod mlađih osoba u dobi od 12 do 15 godina, objavljeno je u srijedu.

Pfizer/BioNTech planiraju što prije dostaviti podatke američkoj Upravi za hranu i lijekove (FDA) kako bi dobili prošireno odobrenje za hitnu upotrebu svoje vakcine sa dvije doze.

U fazi 3 ovog ispitivanja koja je obuhvatala 2.260 sudionika u dobi od 12 do 15 godina u SAD-u, vakcina je izazvala snažne reakcije antitijela mjesec dana nakon druge doze – što je više od onih pokazanih kod ljudi u dobi od 16 do 25 godina u prethodnim ispitivanjima, izvijestio je Pfizer, prenosi CNN.

Cjepivo je trenutno odobreno u SAD-u za hitnu upotrebu kod osoba starijih od 16 godina. Istraživači su zabilježili 18 slučajeva Covid-19 među 1.129 sudionika koji su dobili placebo, a niti jedan od 1.131 dobrovoljca koji su primili vakcinu. Podaci su tek objavljeni i još uvijek nisu recenzirani.

Pfizer/BioNTech proizvođači vakcine su dodali su kako su nuspojave uočene kod mlađih tinejdžera slične onima koje su uočene kod onih u dobi od 16 do 25 godina. Uobičajene nuspojave uključuju bol na mjestu uboda, umor i vrućicu. Sudionici će se nadzirati radi zaštite i sigurnosti dvije godine nakon druge doze.

Usporedbe sa starijom populacijom su veoma važne, istaknuto je, jer istraživači dalje nadograđuju na znanju stečenom u ispitivanjima za odrasle.

Istraživači mogu definirati niz antitijela koja su korelat zaštite viđene kod odraslih, a zatim potražiti tu razinu antitijela kod pedijatrijskih sudionika kako bi znali da vakcina pruža zaštitu. Zbog toga su ispitivanja vakcina Covid-19 kod djece i adolescenata općenito zahtijevala manje dobrovoljaca od ispitivanja kod odraslih.

“Dijelimo osjećaj hitnost da proširimo odobrenje našeg cjepiva za upotrebu kod mlađe populacije, a ohrabruju nas podaci kliničkih ispitivanja adolescenata u dobi između 12 i 15 godina”, rekao je izvršni direktor Pfizera Albert Bourla.

“Te podatke planiramo dostaviti FDA-i kao predloženi dodatak našem odobrenju za hitne slučajeve tokom sljedećih sedmica i drugim regulatorima širom svijeta, s nadom da ćemo početi cijepiti ovu dobnu grupu prije početka sljedeće školske godine.”

Komentari

Vaš komentar