Covid-22 je samo mit! Evo kako je nastao i odakle glasina o novoj varijanti

Zdravlje 13. sep. 202115:23
Podijeli:
Izvor: DENIS LOVROVIC/AFP, Ilustracija

Jedna od posljednih glasina koja se tiče koronavirus je mogućnost da se pojavi smrtonosnija i opasnija prijetnja u obliku Covida-22.

Srećom, radi se samo o mitu, a njegovi korijeni sežu do švicarskog znanstvenika Sai Reddyja. Njegova izjava prepala je i zbunila mnoge, a vrlo se brzo proširila po društvenim mrežama. Sada je, ipak, objašnjeno zašto ne postoji strah od pojave Covida-22.

Reddy je govorio za jedne švicarsko-njemačke novine i dok je zaista koristio termin Covid-22 negova izjava je potpuno napuhana. Grubi prijevod onoga što je rekao, glasi: “Ovo više nije covid-19. Ja bih ga nazvao Covid-22”.

I dok već svi jako dobro znamo da virus mutira i poznate su nam njegove varijante, nema govora o tome da će pandemija potpuno promijeniti tok ili se pretvoriti u Covid-22. Za tako nešto nema nikakvih znanstvenih temelja i stručnjaci kažu da nema opasnosti od tzv. “supervarijanti” ili da će se Covid-19 pretvoriti u Covid-22.

Osim toga, znanstvenici kažu, da je “19” u imenu Covid-19 stoji kao godina u kojoj su se u Wuhanu pojavili prvi slučajevi zaraze. Samim time nema govora o promjeni imena, te naglašavaju kako je nemoguće predvidjeti tijek pandemije u 2022. godini i nema smisla da bi itko predviđao da će sljedeće godine postojati Covid-22. Također, kažu, nema nikakvih dokaza o mogućnosti pojave superzaraznih varijanti.

Profesor je pojasnio svoje izjave

Panika, koja je nastala zbog krivog prenošenja njegovih izjava, nagnala je profesora da objasni što je točno rekao. Kaže kako ni u jednom trenu nije rekao da bi se trenutni virus mogao pretvoriti u Covid-22 nego samo da postoji mogućnost da on postane virulentniji sljedeće godine.

“Vjerujem da će covid u 2022. godini, poosebno u periodu od siječnja do ožujka, biti gori nego ove godine. To temeljim na nekoliko faktora poput: pojave Delta varijante koja se brže širi, potencijalne pojave novih mutacija na spike proteinu koje bi mogle zaobilaziti antitijela, značajnom broju necijepljenih u Švicarskoj i ostatku Europe, popuštanju mjera”, objasnio je.

Iako je moguće da virus postane opasniji i zarazniji, dio znanstvenika tvrdi kako je malo vjerojatno da će se uz Beta, Delta i Delta plus varijantu pojaviti još neka nova. Također, neki vjeruju da je najgore što se sada može dogoditi da naučimo živjeti s virusom, s obzirom na njegovu virulentnost i vjerojatnost da će puno ljudi doći u doticaj s njime.

Pojavu novih i potencijalno opasnijih varijanti možemo spriječiti samo cijepljenjem, naglašavaju stručnjaci, piše Times of India.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar