Da li je za gubitak kilograma važnija ishrana ili vježbanje?

Zdravlje 04. jan 202111:33 > 11:34
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Iako često čujemo da je kod mršavljenja važna ishrana - 70 odsto, a vežbanje - 30 odsto, naučnici kažu da to ipak nije slučaj.

Kada je riječ o gubitku kilograma, mnogo je „tereta“ stavljeno upravo na sam način ishrane i često možemo čuti da je vježbanje samo dodatak tom procesu.

Ali, novo je istraživanje pokazalo je da ta teorija možda ipak nije tačna. Naučnici sa Univerziteta u Koloradu smatraju kako je vježbanje mnogo efikasnije od ishrane kada je riječ o gubitku kilograma.

„Istraživanje se bavilo pitanjem težine gubitka kilograma na duži vremenski period. Dokazali smo kako su osobe brže gubile kilograme uz jaču fizičku aktivnost, nego uz ograničen unos namirnica“, rekla je doktorka Daniel Ostendorf, piše MindBodyGreen.

Iako ovo istraživanje nije razlog zbog kog ćete unositi sve što poželite u svoj organizam, može nas podstakne na aktivniji fitnes život umesto da previše brinemo o kalorijama.

Ovi rezultati naglašavaju važnost i vrijednost vježbanja u postizanju ciljeva povezanih sa gubitkom kilograma. Osim toga, psihičke i fizičke koristi koje nam treninzi donose su dovoljni razlozi za bavljenje bilo kakvom sportskom aktivnošću.

Komentari

Vaš komentar