Da li vježbanje na hladnoći sagorijeva više kalorija?

Zdravlje 03. feb 202111:24
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Hladno vrijeme dobar je izgovor da se izbjegne svakodnevno trčanje, ali novo istraživanje ukazuje na to da se vježbanjem na nižim temperaturama sagorijeva više masnoća, barem kad su u pitanju kraće vježbe visokog intenziteta.

U studiji sprovedenoj na 11 gojaznih dobrovoljaca „umjerene fizičke spreme“ pokazalo se da je oksidacija lipida, što je tehnički izraz za sagorijevanje masti, bila tri puta veća kad su vježbali na temperaturi oko nule u poređenju sa vježbanjem u „toplotno neutralnom okruženju“ na oko 20 stepeni Celzijusa.

Svi dobrovoljci su na objema temperaturama bili podvrgnuti setu standardnih vježbi visoko intenzivnog intervalnog treninga (HIIT), odnosno vježbanju u kom se u kraćim intervalima smjenjuju vježbe visokog intenziteta i relaksacije.

„Ovo je prva poznata studija koja istražuje učinak niskih temperatura na akutni metabolizam tokom intenzivnog intervalnog treninga“, napisali su naučnici kanadskog univerziteta „Laurentian“.

Ali za sada nije utvrđeno da vježbanje na hladnoći ima dugoročniji učinak na ubrzavanje metabolizma.

S obzirom na to da se radi o studiji sprovedenoj na malom uzorku ispitanika i sa svega nekoliko HIIT treninga, prerano je izvlačiti trajne zaključke, ali znanstvenici se slažu da je riječ o zanimljivoj početnoj tački istraživanja o tomu na koji način temperatura ambijenta može da utiče na sagorijevanje kalorija.

Poznato je da su intenzivne intervalne vježbe, nezavisne od temperature, veoma efikasne u sagorijevanju masti.

Pošto je vježbanje ključno u smanjenju rizika od dijabetesa, kardiovaskularnih i brojnih drugih bolesti, važno je da što više znamo o tomu šta čini efikasnuu i korisnu vežbu, a šta ne, napisali su naučnici.

Istraživanje je objavljeno u časopisu „Journal of Applied Physiology“.

Komentari

Vaš komentar