Dr. Ćorović-Kuburović o post-covidu: Na šta posebno treba obratiti pažnju

Zdravlje 29. jan 202109:19 > 10:28
Podijeli:

Na koji način trebamo brinuti o svom zdravlju nakon prebolovanog virusa Covid-19, koje se pretrage nakon koliko vremena preporučuju, te na šta posebno treba obratiti pažnju u Novom danu smo pitali specijalistu interne medicine koja subspecijalizira kardiologiju i jedinu eksperticu za ultrazvuk srca kod odraslih dr. Jasminu Ćorović-Kuburović.

Dr. Jasmina Ćorović-Kuburović nam je rekla kako Covid infekcija traje 14 dana, ali da onda ostane borba koja traje jako dugo i da ljekari još ne znaju koliko dugo. “Ipak, sada znamo da ozbiljna borba traje prvih pet mjeseci nakon prebolovanog Covida. A šta napada Covid? Mi vidimo respiratorne probleme, dakle sa organima za disanje, sa plućima, i to su fibroze ili druge bolesti pluća, što možemo rendgenom vidjeti koji je to poremećaj. Ono što je nas iznenadilo jako u Covidu su srčani problemi. Jedna virusna infekcija da izazove takve srčane probleme, ozbiljne aritmije, visoki tlak i možda najgora stvar je ozbiljni poremećaj na samoj strukturi srčanog mišića. Covid začepljuje krvne žile na srcu i pravi infarkte“, istakla je dr. Ćorović-Kuburović.

Naglasila je i da je jetra u velikom problemu, zbog antibiotika koje pijemo, ali i iz razloga jer se jetra bori sa virusom i lijekovima.

Poslije infekcije jetra ne zaustavlja svoju borbu i pokušava sve to da izbaci i zbog toga ozbiljno jetru moramo pregledati. Jetra može da zataji i nakon Covid infekcije, zato pacijente pregledamo nakon infekcije. S bubrezima je isti problem i naglasila bih i krvne žile. Nama je odavno poznato da svaka infekcija povlači za sobom tu posljedicu da jako utiče na krvne žile, ali Covid nas je izenadio zato što u tolikoj mjeri stvara povećan broj ugrušaka i oštećuje krvnu žilu. Dajemo pacijentima Aspirin pa i Clexane, a poslije Covida i antikoagulantne terapije i tu imamo pacijente koji će dolaziti na Color Doppler donjih ektsremiteta i nogu“, istakla je.

Ova specijalistica interne medicine nam je rekla i da nakon 20 dana od korona virusa treba uraditi određene preglede, odnosno pulmološko očitovanje, internistički pregled i laboratoriju.

Govoreći koje vitamine uzimati tokom infekcije, ali i nakon naglasila je bitnost vitamina D, odnosno u infekciji uzimati minimalno 5.000 jedinica, kao i vitamin C, Cink 25 grama, Selen 50 mikrograma, Magnezijum 400 miligrama dnevno.

Osim toga, naglasila bih da pacijenti zbog toga što uzimaju antibiotike i antivirotike trebaju uzimati i nešto za čišćenje jetre, kao što je artičoka. Ono što je meni pomoglo u mojoj Covid infekciji je N-acetil cistein, što je u svijetu dokazano da smanjuje replikaciju virusa i zaista jako pomaže i nisam vidjela da je to kod nas u praksi. Kada je u pitanju gubitak čula okusa i mirisa, tu je bitno kad dobiju Covid infekciju da ljudi ostanu prisebni i preporučujemo im da prihvate dijagnozu i čekaju da prođe tih 14 dana. Kad izgubite miris i ukus to je teška situacija u kojoj se osjećate nemoćno. Mi preporučujemo alfalipoičnu kiselinu, kao i B12 vitamin. To će odmah pomoći. Alfalipoična kiselina i vitamin B12 mogu se piti i mjesec, dva a sve vitamine bi trebali uzimati pet mjeseci nakon infekcije. Jako je bitno nakon Covida nastaviti i sa vitaminima jer Covid nije kraj. Korona virus je iscrpio sve iz organizma i morate nahraniti tijelo“, poručila je ova doktorica za N1.

Dr. Jasmina Ćorović-Kuburović za N1 je kazala i da ona uvijek ističe da je antibiotik mač sa dvije oštrice te da su problemi jer pacijenti ih uzimaju na svoju ruku, ali da ima i zakazanog zdravstvenog sistema. Naglasila je da bi se propisao antibiotik, potrebno je ozbiljno saslušati pacijenta i pregledati nalaz. Uzimanjem antibiotika razvit će se rezistencija te da iz toga razloga treba biti savjestan prilikom uzimanja.

 

Komentari

Vaš komentar