Dr. Mirsad Đugum: Svi se trebamo vakcinisati

Novi dan 31. mar 202109:46 > 11:02
Podijeli:
Izvor: N1

Mirsad Đugum, specijalista interne medicine, za N1 je govorio o vakcinaciji protiv koronavirusa, kazavši da se svi trebaju vakcinisati.

Pojasnio je da prije same vakcinacije građani ne trebaju ništa posebno uraditi, osim da se prijave.

“Svaki pacijent da dobro pregleda svoju terapiju i ima li alergija, da može prenijeti ljekarima koji će ga pregledati prije same vakcinacije”, kazao je.

Navodi se pojedini građani ne bi trebali vakcinisati.

“Zavisi od situacije koje vakcine propisuju. U vezi AstraZenece su se pojavila određene stvari oko tromboze pa tu postoji oprez. Djeca se ne mogu vakcinisati, trudnice se trebaju posavjetovati sa ginekologom, a u prvom valu se ne bi trebali vakcinisati oni koji su preboljeli covid i imaju antitijela, da bi omogućili ostalima da se vakcinišu”, kazao je.

Doktor Đugum je pojasnio i koliki je dovoljan broj antitijela:

“Antitijela se mjere serološkom reakcijom. Sve ono što je iznad granice je dovoljan broj antitijela”.

Prema njegovim riječima, još uvijek nije poznato hoćemo li se više puta morati vakcinisati.

“Sadašnja situacija nam ne daje dovoljno podataka koliko se imunološka sposobnost podigla kod osoba koje su se vakcinisale. Tek će se praviti studije koliko brzo i koliko koja vakcina daje efekta za stvaranje antitijela”, kazao je.

Đugum je dodao da vakcina ne može izazvati oboljenje, ali da postoje ljudi koji su se zarazili dok još vakcina nije počela djelovati. Istakao je i da vakcine ne mogu mijenjati DNK čovjeka.

Pogledajte snimak gostovanja.

Komentari

Vaš komentar