Dr. Mirsad Granov: Moje iskustvo sa Favirom (VIDEO)

Zdravlje 12. mar 202111:30 > 11:311 komentar

Za razliku od Remdesivira o čijem učinku su rađena naučna istraživanja o učinkovitosti kod oboljelih od COVID-a 19, turski lijek Favira nema nikakvih do sada dostupnih istraživanja, ali se jednako u svijetu upotrebljava kao lijek koji pomaže oboljelima u prvim danima bolesti.

Lijek je zajedno sa Remdesivirom povučen iz maloprodaje u BiH i predviđen je isključivo za bolničko liječenje, ali ni on kao ni Remdesivir nisu uvršteni na zvanične spiskove federalnih i kantonalnih ministarstava zdravstva.

Da lijek ima svoje učinkovitosti za N1 je posvjedočio primarijus doktor c koji je protekle sedmice predao dužnost direktora JU Bolnica Travnik.

“Ono što mogu kazati da sam bio u kategoriji sretnih građana koji su po saznanju da su zaraženi, imali priliku za adekvatno liječenje. U tom liječenju sam se pridržavao protokola sa Infektivne klinike u Sarajevu gdje mi je preporučeno da uz vitaminsku terapiju, uz jedan higijensko-dijetetski režim pokušam da nabavim lijek Faviru” , ističe za N1 doktor Granov.

Faviru je nabavio u jednoj sarajevskoj apoteci gdje su se nalazile samo dvije kutije lijeka, dovoljno za njega i njegovu suprugu

“Moram kazati da je moje iskustvo da nisam koristio Faviru, da bih puno teže prošao nego što je to bio slučaj. Tri dana od uzimanja Favire, nama se temperatura normalizovala. Praktično nismo imali nikakvih vidljivih simptoma , ni kašlja ni temperature”, ispričao je za N1 prim. dr. Granov.

Komentari

Vaš komentar