Dr. Stevanović za N1: Uvijek morate držati jedno oko otvoreno

Zdravlje 30. apr 202109:27 > 14:131 komentar
Podijeli:

Dr. Dragan Stevanović, nekadašnji šef Odjeljenja interne medicine u Opštoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš", kazao je za Novi dan na N1, da epidemiološka situacija u Sarajevu je dosta povoljna, ali je daleko od dobre i idealne, te da nas to ne smije opustiti.

“Vrlo je važno da su neke mjere opuštenije, ali je sada na vlasti da se to striktno poštuje, a na građanima je da shvate da nam je u intresu da blaže mjere poštujemo u potpunosti, da ne dolazimo u situaciju i ne ograničavamo ponovo mjere“, rekao je Stevanović.

Govoreći o predstojećim praznicima i mogućim većim okupljanjima, rekao je i sada imamo okupljanja unutar užih porodica.

“Mislim da bi Bajram i Vaskrs trebali provesti upravo na takav način, bez nekih velikih okupljanja. Što više boravljenja na otvorenom, izbjegavat zatvoren prostor. Islamska zajednica je, sve ovo vrijeme, na neki način stimulisala vjernike da se pridržavaju i zaista je na odličan način organizovala sve vjerske obaveze. Tako da se nadam da će i proslava Bajram biti organizvana na takav način. Isto vrijedi i za Vaskrs. Ista priča i za 1. maj. Neka bude na otvorenom.

Uvesti obavezan PCR za strane državljane

Rekao je i da je sada malo lakši period za zdravstvene radnike.

“Praksa je sada u zdravstvenim ustanovama da naprave manje brojčane ekipe da svojim radnicima obezbijede da iskoriste odmore. Moraju prikupljati snagu za eventualne i drugačije epidemiološke situacije. Sa sadašnjim brojem ljudi možemo dobro odgovoriti epidemiloškoj situaciji. Uvijek morate držati jedno oko otvoreno i imati kapacitete za neki novi epidemiološki val”, naglasio je.

Mišljenja je da bismo morali selektivno prema zemljama u kojima epidemija još uvijek divlja, imati nešto restriktivnije mjere, u smislu da tražimo PCR test, a prema onima koje imaju nešto balažu situaciju, tražiti brzi antigenetski test.

“Bojim se da povoljni trendovi upravo iz tih razloga bi mogli biti narušeni”, dodao je.

Druga doza vakcine

Kakva je procedura za one osobe koje su primile prvu dozu vakcine, zarazili se… Da li smiju primiti drugu dozu i nakon kojeg perioda, pitali smo ga.

“Nakon određenog vremenskog perioda koji ne bi smio biti kraći od tri mjeseca. Naravno da se treba revakcinisati. Vakcinacija sama ne garantuje da se neće zaraziti, ali vam garantuje da ćete proći sa lakšom kliničkom slikom. Moguće da niste stekli dovoljan dobar imunitet u periodu od prve vakcinacije do tog oboljenja, a moguće da inače imate lošiji imuni odgovor”, rekao je dr. Stevanović i dodao da je zato važno da se radi pravilna vakcinacija, i da se ne opuštate u periodu između prve i druge doze.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar