‘Dugi covid’ može se razviti nakon ovih simptoma već u prvom tjednu bolesti

Zdravlje 12. mar 202111:10
Podijeli:
Izvor: Tiziana FABI / AFP

Osobe koje iskuse pet ili više simptoma koronavirusa tijekom prvog tjedna bolesti mogle bi imati 'dugi covid', odnosno kod tih bi se osoba mogli razviti dugotrajni zdravstveni problemi. Ako osoba ima simptome covida-19 koji traju duže od četiri tjedna od početne dijagnoze, smatra se da je to dugi covid.

Studija je objavljena u časopisu Nature Medicine, a obuhvaćeno je 4.182 pacijenata koji su sami putem aplikacije prijavljivali simptome covida-19.

Oko 13% ispitanika prijavilo je simptome koronavirusa koji su trajali 28 dana ili duže, a kod 4,5% ispitanika simptomi su trajali osam tjedana ili duže. Uz to, 2,3% ispitanika prijavilo je da su njihovi simptomi trajali najmanje 12 tjedana.

Simptomi koje su ispitanici prijavljivali u najvećoj su mjeri uključivali umor, glavobolju, otežano disanje i gubitak okusa ili mirisa. Starije osobe, žene i osobe s većim indeksom tjelesne mase češće su prijavljivali simptome koji duže traju.

Na temelju ovih rezultata istraživači su stvorili prediktivni model za razlikovanje kratkog i dugog covida-19 u roku od tjedan dana bolesti. Istraživači navode da će se covid vjerojatno razviti kod osoba koje u prvih tjedan dana imaju pet ili više simptoma bolesti.

Istraživači su rekli da bi nalazi studije mogli pomoći u identificiranju ljudi kojima prijeti dugi covid te da bi mogli pomoći u prevenciji, liječenju i rehabilitaciji.

Komentari

Vaš komentar