EMA: Imunološka trombocitopenija nuspojava je cjepiva Johnson&Johnson

Zdravlje 08. avg. 202110:46
Podijeli:
Izvor: Izvor: REUTERS/Juan Medina/File Photo/ilustracija

Europska agencija za lijekove (EMA) ažurirala je podatke o cjepivu Johnson&Johnson navodeći da je nova nuspojava cjepiva imunološka trombocitopenija.

EMA-in odbor za sigurnost (PRAC) navodi da trombocitopenija kod cjepiva Janssen više nije “važan potencijalni rizik” nego je to klasificirano kao “važan identificirani rizik”.

Imunološka trombocitopenija je stanje u kojem imunološki sustav greškom napada i uništava krvne stanice koje se zovu trombociti, a koje su potrebne za normalno zgrušavanje krvi.

PRAC je zaključio da su slučajevi vrtoglavice i zujanja u ušima također povezani s primjenom cjepiva Janssen. Analizom je obuhvaćeno 1.183 slučajeva vrtoglavice identificiranih kao dio spontanih izvješća o reakcijama na imunizaciju povezanih s anksioznošću.

Što se tiče tinitusa, odnosno zujanja u ušima, EMA je istražila šest slučajeva uočenih u kliničkim ispitivanjima i 108 slučajeva koje je tvrtka identificirala tijekom praćenja spontanih izvješća.

PRAC je preporučio izmjenu podataka o proizvodu kako bi se vrtoglavica i tinitus dodali kao nuspojave cjepiva Johnson&Johnson.

“Omjer koristi i rizika cjepiva ostaje nepromijenjen”, navodi EMA. Iz Europske agencije za lijekove poručili su da će se i dalje pomno pratiti ovo pitanje te da će redovito komunicirati nove informacije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar