EU će izdati preporuke za Johnson&Johnson vakcinu

Zdravlje 14. apr. 202117:02
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Henry Nicholls

Evropski regulator za lijekove saopćio je u srijedu da očekuje izdavanje preporuke o Johnson&Johnson vakcini protiv COVID-19 sljedeće sedmice i da i dalje vjeruje da su njene blagodati veće od rizika od nuspojava.

Evropska agencija za lijekove saopćila je da je J&J u kontaktu s nacionalnim vlastima, preporučujući skladištenje već primljenih doza dok odbor za sigurnost ne izda brzu preporuku, javlja Reuters.

Evropska komisija odlučila je da ne obnovi ugovore o nabavci vakcina protiv COVID-19 u narednoj godini s kompanijama kao što su AstraZeneca i Johnson & Johnson (J&J), javile su u srijedu italijanske dnevne novine La Stampa, pozivajući se na izvor iz italijanskog ministarstva zdravstva.

“Evropska komisija, u dogovoru s čelnicima brojnih zemalja (članica EU), odlučila je da ugovori s kompanijama koje proizvode (vektorske) vakcine koji su validni u tekućoj godini ne budu obnovljeni po njihovom isteku”,  pišu novine.

Dodaju da će se Bruxelles radije fokusirati na vakcine protiv COVID-19 koje koriste mRNA tehnologiju, kao što su Pfizer i Moderna.

Evropska komisija traži objašnjenje od J&J o “potpuno neočekivanoj“ objavi kompanije o odgodi isporuka vakcina protiv COVID-19 Evropskoj uniji, izjavio je zvaničnik EU za Reuters u utorak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar