EU završila pregovore o vakcini i sa Valnevom, u planu kupovina 60 miliona doza

Zdravlje 12. jan. 202115:49
Podijeli:
JUSTIN TALLIS / AFP

Evropska unija (EU) je završila preliminarne pregovore sa farmaceutskom kompanijom Valneva sa sjedištem u Francuskoj o kupovini 60 miliona doza vakcina protiv koronavirusa (COVID-19).

Evropska komisija će od kompanije Valneva kupiti 30 miliona doza vakcina, a također će imati mogućnost da kupi još 30 miliona doza.

Navodi se da će vakcina Valneve sadržavati neaktivni virus, a treća faza testiranja ove vakcine protiv COVID-19 još nije počela.

Evropska komisija vodi pregovore i sklapa dogovore o kupovini vakcina u ime zemalja članica. Do danas je EU potpisala ugovore sa šest kompanija za približno 2,3 milijarde doza vakcina protiv COVID-19.

Evropska komisija je prethodno sa BioNTech/Pfizerom dogovorila kupovinu 600 miliona doza vakcina, sa AstraZenecom 400 miliona, Sanofi-GSK-om 300 miliona, kompanijom Johnson i Johnson 400 miliona, CureVac 405 miliona i sa Modernom 160 miliona doza vakcina.

Osim sa Valnevom, EU je završila preliminarne pregovore i sa kompanijom Novavax o kupovini vakcine.

Valneva je biotehnološka kompanija koja razvija i prodaje vakcine protiv zaraznih bolesti. Valneva je osnovana 2013. godine spajanjem Intercella i Vivalisa.

Komentari

Vaš komentar