Francuski ljekari: Ne razgovarajte u javnom prijevozu

Zdravlje 23. jan. 202114:381 komentar
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Francuski ljekari imaju novi savjet za usporavanje širenja korona virusa, a to je da građani prestanu razgovarati u javnom prijevozu.

Francuska ljekarska akademija objavila je u petak smjernice u kojima se kaže da bi ljudi trebali “izbjegavati razgovarati ili telefonirati” u podzemnim željeznicama, autobusima ili na bilo kojem drugom mjestu u javnosti gdje socijalno distanciranje nije moguće.

Maske su obavezne od maja, međutim, putnici ih često skidaju da bi razgovarali telefonom.

Drugi francuski stručnjaci pozivaju na dramatičnije mjere – posebno na treći “lockdown”.

Francuske bolnice sada imaju više pacijenata s COVID-19 nego u oktobru, kada je predsjednik Emmanuel Macron uveo drugo zaključavanje. Pacijenti zaraženi korona virusom zauzimaju više od polovine kreveta za intenzivnu njegu u zemlji.

Infekcije u Francuskoj ovog mjeseca postepeno rastu, i to više od 20.000 dnevno. Francuska trenutno ima najduži policijski sat u Evropi, od 18 do šest sati ujutro, a restorani i turistička mjesta zatvoreni su od oktobra.

Vlada je do sada nastojala izbjeći potpuno novo zaključavanje. U subotu se u Francuskoj očekuju protesti zbog otkaza koji su uslijedili nakon uvođenja mjera protiv korona virusa.

Komentari

Vaš komentar