Gljivična infekcija napada oporavljene od covida, evo koji su simptomi

Zdravlje 24. maj. 202115:55
Podijeli:
Izvor: Armin Durgut / PIXSELL / ilustracija

Mukormikoza je vrsta gljivične infekcije koja se rijetko javlja, ali može biti jako ozbiljna. Infekcija slabi imunološki sustav pa je važno na vrijeme se liječiti. Ako se ne liječi, mukormikoza može biti fatalna.

Mukormikoza se manifestira kao respiratorna infekcija ili infekcija kože. Ako se manifestira kao respiratorna ili sinusna infekcija, mogu se pojaviti simptomi kao što su kašalj, vrućica, glavobolja, začepljen nos i upaljeni sinusi.

Ako se manifestira kao kožna infekcija, može se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela. U tom slučaju javljaju se simptomi koji uključuju pocrnjelo tkivo kože, žuljeve, groznicu, crvenilo, otekline i čireve.

Mukormikoza nastaje izlaganjem plijesni mukormieta. Ti se organizmi nalaze u lišću, kompostu, tlu i trulom drveću. Osoba se može zaraziti ako udiše spore gljivica, a infekcija se može razviti u središnjem živčanom sustavu, očima, na licu, u plićima i sinusima.

Stanja koja mogu povećati rizik od zaraze uključuje opekline, porezotine, rak, nedavna transplantacija organa, HIV ili AIDS, dijabetes i operaciju.

Osobe koje imaju mukormikozu obično nisu ni svjesne toga. Ako sumnjate da imate bilo koju vrstu infekcije, najbolje je posjetiti liječnika.

Mukormikoza se brzo širi u tijelu, a ako se ne liječi može uzrokovati infekciju u mozgu, paralizu, upalu pluća, napadaj ili smrt. Liječenje ove infekcije uvelike ovisi o tome je li se dijagnosticirala na vrijeme.

Treba napomenuti da je mukormikoza izuzetno rijetka pojava. Osim toga, mukormikoza nije zarazna pa je ne možete dobiti od inficirane osobe, piše Healthline.

No, Indija, koja je pogođena velikim brojem zaraženih koronavirusom, suočava se i sa sve većim brojem osoba koje su dobile i mukormikozu koja napada one koji se oporavljaju ili su se oporavili od covida. Napada sinuse, oči, mozak i pluća i može biti smrtonosna za dijabetičare ili one koji su oboljeli od raka i side.

Steroidi smanjuju upalu u plućima kada je u pitanju covid-19 i ispostavilo se pomažu u sprječavanju štete koja može nastati u organizmu kad se imunološki sustav „pregrije“ u borbi protiv koronavirusa. No, također, mogu izazvati pad imuniteta i povisiti razinu šećera u krvi i kod dijabetičara i kod onih koji to nisu a oboljeli su od covida. Vjeruje se da je upravo taj pad imuniteta okidač za slučajeve mukormikoze.

Jedini način da se spriječi ova gljivična infekcija je da se osigura da covid pacijenti i tijekom liječenja i tijekom oporavka steroide dobivaju u pravoj dozi i u odgovarajućem vremenskom razdoblju, navodi jedan mumbajski liječnik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar