Isporuka vakcine AstraZeneca za Evropu manja od predviđene

Zdravlje 23. jan. 202111:22
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Firma AstraZeneca i univerzitet Oxford isporučit će Evropi manje vakcina protiv koronavirusa nego što je prvobitno bilo predviđeno.

Razlog je pad proizvodnje u jednom pogonu, navela je ta britanska grupa za France Presse.

Vakcinu protiv koronavirusa Astra Zenece i Oxforda tek treba da odobri Evropska agencija za lijekove (EMA). Agencija je javila 12. januara da su dobili zahtjev da odobre vakcinu, i tada je navela da bi mogla da donese odluku 29. januara.

„Iako nema predviđenih rokova za isporuku naše vakcine, ako dobijemo odobrenje u Evropi, prve količine biće manje od prvobitnih planova zbog pada proizvodnje na jednom proizvodnom mjestu za naš evropski lanac snabdijevanja“, rekao je za France Presse portparol AstraZenece.

Evropska komisija je rezervisala do 400 miliona doza ove vakcine.

„Mi ćemo isporučiti desetine miliona doza Evropskoj uniji u februaru i martu, i nastavit ćemo da povećavamo obime proizvodnje“, dodao je portparol ne navodeći tačne količine.

Portparol Evropske komisije zadužene za zdravlje rekao je da je AstraZeneca potvrdila na sastanku upravnog odbora sa zemljama članicama EU da će biti promjene u njihovim rokovima isporuke, i dodao da se Komisija trudi da sazna više o tome.

Evropska unija i EMA su pod pritiskom da ubrzaju odobrenje novih vakcina protiv koronavirusa.

Vakcina AstraZeneca/Oxford ima prednost jer je jeftinija za proizvodnju od njenih rivala a takođe je lakša za skladištenje i prevoz posebno od vakcine Pfizer-Biontech koja mora da se čuva na veoma niskim temperaturama od minus 70 stepeni.

Komentari

Vaš komentar