Istraživanje: Vakcina se ne prenosi na bebu preko mlijeka vakcinisane dojilje

Zdravlje 07. jul 202116:521 komentar
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Posljednja naučna istraživanja pokazala su da se vakcina ne prenosi na dojenče preko mlijeka dojilje koja je vakcinisana mRNA vakcinom protiv koronavirusa, javlja Anadolija.

Naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji u San Franciscu izvijestili su da mRNA povezana s vakcinom, odnosno aktivne komponente vakcina Moderna i Pfizer, nije otkrivena u 13 uzoraka mlijeka prikupljenih od sedam dojilja i to u periodu od četiri do 48 sati nakon vakcinacije.

Istraživački tim je za United Press International (UPI) kazao da se na osnovu ovih rezultata žene ne moraju birati između vakcinacije i dojenja jer se vakcina pokazala sigurnom po bebu. Tim je napomenuo da bi, ako bi male količine mRNA i uspjele doći do majčinog mlijeka, dječji gastrointestinalni sistem degradirao taj genetski materijal.

Istraživači su naglasili da je potrebno sveobuhvatnije ispitivanje kako bi se u potpunosti provjerili ovi nalazi.

Studija je objavljena u utorak u listu “JAMA Pediatrics“, mjesečnom recenziranom medicinskom časopisu koji objavljuje Američko medicinsko udruženje.

Od decembra 2019. godine, pandemija koronavirusa je odnijela gotovo četiri miliona života širom svijeta, a potvrđeno je više od 184,6 miliona slučajeva zaraze, govore podaci američkog Univerziteta “Johns Hopkins“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar