Jedna velika nuspojava uzimanja ribljeg ulja

Zdravlje 30. mar 202114:16
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Jesu li pilule s ribljim uljem zapravo čisto bacanje novaca?

Koje bočice s dodatkom vidite kada otvorite ormarić s lijekovima? Možda imate riblje ulje za smanjeni rizik od srčanih bolesti, probiotike za održavanje zdravlja crijeva i vitamin D za jak imunološki sustav. Prema novom istraživanju, te tablete od ribljeg ulja mogu zapravo biti bacanje novca.

Novo istraživanje koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Georgia sugerira da bi svakodnevno uzimanje ribljeg ulja moglo biti učinkovito samo ako imate pravi genetski sastav. Studija, koja je objavljena u časopisu PLOS Genetics, obuhvatila je podatke 70.000 ljudi koji su bili sudionici velike studije pod nazivom U.K. Biobank, koja je prikupljala genetske i zdravstvene podatke od 500.000 sudionika.

U uzorku su istraživači istražili četiri lipida u krvi – lipoprotein visoke gustoće (HDL, koji se zove i zdravi kolesterol), lipoprotein male gustoće (LDL, zvani nezdravi kolesterol), ukupni kolesterol i trigliceridi – koji su svi biomarkeri za bolesti srca. Najšokantnije je otkriće da dodatak ribljeg ulja kod nekih osoba može povećati rizik od srčanih bolesti.

Ulje nije dobro za svakog

“Već nekoliko desetljeća znamo da je viša razina omega-3 masnih kiselina u krvi povezana s manjim rizikom od srčanih bolesti”, Kaixiong Ye, vodeća autorica studije i docentica genetike navodi u priopćenju.

“Ono što smo otkrili jest da dodatak ribljeg ulja nije dobar za svakoga; to ovisi o vašem genotipu,” dodala je Ye. “Ako imate specifičnu genetsku pozadinu, dodatak ribljeg ulja pomoći će vam u snižavanju triglicerida. Ali ako nemate pravi genotip, uzimanje dodatka ribljeg ulja zapravo povećava vaše trigliceride.”

Uzorak podataka podijeljen je u dvije skupine: oni koji su uzimali dodatke ribljeg ulja (što je bilo oko 11 000) i oni koji nisu. Zatim su istraživači izveli skeniranje za genom za svaku skupinu, što je uključivalo ispitivanje 8 milijuna genetskih varijanti. Šezdeset i četiri milijuna testova kasnije, rezultati su pokazali značajnu genetsku varijantu u genu GJB2.

Oni koji su uzimali riblje ulje i imali su genotip AG doživjeli su pad razine triglicerida, dok su osobama s genotipom AA koje su uzimale dodatak blago porasli. Prethodna klinička ispitivanja pokazala su da riblje ulje nije učinkovito u prevenciji srčanih bolesti, što Ye vjeruje da bi moglo biti povezano s odsutnošću razmatranja genotipa. Ali ovo je novo istraživanje utvrdilo specifični gen koji može modificirati reakciju osobe na dodavanje ribljeg ulja, piše Eat this.

“Prilagođavanje i optimizacija preporuka za dodavanje ribljeg ulja na temelju jedinstvenog genetskog sastava neke osobe može poboljšati naše razumijevanje prehrane i dovesti do značajnih poboljšanja u ljudskom zdravlju i dobrobiti”, kaže Ye.

Komentari

Vaš komentar