“Jutro je dobro početi s crnim čajem, ima kofeina koji duže ostaje u tijelu”

Zdravlje 21. maj. 202212:302 komentara
Podijeli:

Istočni narodi ispijaju čaj gotovo 5.000 godina, a zapadnjaci u njemu uživaju tek nekih 400 godina. Svaki dan se u svijetu popije tri mlrd šoljica čaja. Čaj i njegovo ispijanje toliko su rasprostranjeni da se 21. maja svake godine obilježava Međunarodni dan čaja. Jutro smo započeli uz čaj. Društvo našoj Mineli Jašar Opardiji pravio je čovjek koji zna sve o čaju, somelijer za čaj dr. Adnan Smajić.

Smajić je odmah na početku kazao da nije bitno je li se čaj pije hladan ili topao. Bitno je kako ko voli.

“Mnogo je manje kofeina u čaju, pa se on može piti i uz hranu, prije hrane, poslije hrane. Ljudi piju po cijeli dan čaj”, rekao je.

Dan započinje, istaknuo je, sa jakim crnim čajem.

“I sve češće kod mojih sugrađana se čuje – dosta mi je kafe, prešao bih na nešto manje agresivno… jer čaj i jeste manje agresivan od kafe. Zato je jutro dobro početi sa crnim čajom, koji opet ima kofeina dosta manje od kafe, a duže ostaje u tijelu. Poslijepodne pijem zeleni čaj, i ako stignem još jedan”, naveo je Smajić.

Izvor : N1

Govoreći o teškoći proizvodnje i nabavke čaja, napomenuo je da se čaj bere najčešće ručno, dva listića i pupoljak lista, te da mnogo porodica živi od toga.

“Čaj je rođen po legendama 5.000 godina, a prema onome što kaže historija 2.500 godina”, kazao je Smajić.

Za koliko piti čaj da pusti ono najbolje, pitali smo.

“Dovoljno je 3 minute za lagani, a 5-6 za nešto jači”, rekao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar