Kako menopauza mijenja mozak?

Zdravlje 22. jun 202121:57
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Mozak žena se mijenja tokom menopauze i promjene su uglavnom privremene. Ali zašto se te promjene uopšte događaju i kakve osjećaje mogu da izazovu?

Menopauza je prirodni dio starenja, a obično se događa kada je žena strarosti između 45 i 55 godina. Do nje dolazi kada nivo estrogena u tijelu počne da opada, piše The Sun.

Menstruacije postaju rjeđe ili mogu naglo da prestanu, a nakon što nastupi menopauza, žene neće moći da zatrudni prirodnim putem.

Simptomi uključuju valunge, neredovne menstruacije, poteškoće u spavanju, tjeskobu i gubitak samopouzdanja, loše raspoloženje, razdražljivost i depresiju, noćno znojenje, smanjen libido, probleme sa koncentracijom ili pamćenjem, dobijanje kilograma i slabu kontrolu bešike.

Kako menopauza mijenja vaš mozak?

Prelaz u menopauzu i pad nivoa hormona mijenjaju strukturu mozga i potrošnju energije. Volumen sive mase u mozgu, koju čine nervne ćelije, smanjuje se, zajedno sa bijelom masom, kako nivo estrogena postaje sve niži.

Utvrđeno je i da područja mozga povezana sa pamćenjem i percepcijom gube nivo glukoze, što objašnjava zašto mnoge žene u menopauzi pate od problema sa pamćenjem.

Što se događa kada dođe do tih promjena?

Iako ovo zvuči pomalo zastrašujuće, sve ove promjene su sasvim normalne i mozak žena ih uglavnom kompenzuje. U novom istraživanju utvrđeno je da su pojačan protok krvi i stvaranje molekula zvanih ATP glavni izvori energije ćelija.

Koliko menopauza utiče na zdravlje žene kasnije u životu?

Nema mnogo podataka o uticaju prolaska kroz menopauzu na žene kasnije u životu.

Tokom menopauze i perimenopauze nivo estrogena oscilira i na kraju opada. Estrogen štiti ženski mozak od starenja i podstiče neuralnu aktivnost.

Naučnici misle da su hormonalne promjene koje se događaju na prelazu, koje prouzrokuju promjene na mozgu, takođe ono što pokreće klasične simptome menopauze. Tada mogu nastupiti valunzi, noćno znojenje, poteškoće s pamćenjem i poremećaji sna uz anksioznost, depresiju i umor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar