Kako odoliti prejedanju za praznike?

Zdravlje 01. jan. 202112:14 > 12:44
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Vrijeme praznika predstavlja pravi izazov kada je hrana u pitanju. Teško je odoliti svim tim ukusnim đakonijama na trpezi, čak i ako ste osoba jakog karaktera.

Uživanje u ukusnoj hrani nezaobilazan je dio slavlja i nema ništa loše u tome sve dok to radimo razumno i s mjerom, piše Gulf News.

Prazan želudac veličine je stisnute šake, a kada pojedemo normalan obrok, napunimo ga otprilike litrom hrane i tečnosti. Međutim, praznični obroci često su i tri puta veći od normalnih obroka.

Prejedanje ne opterećuje samo želudac i probavni trakt jer pretrpan želudac vrši pritisak na susjedne organe, a osjećaj nije baš prijatan.

Zbog prejedanja se osjećamo umorno i svom tijelu priređujemo ogroman stres. Dok uživamo u zasluženom odmoru, naši organi kao što su jetra, gušterača, pa čak i srce moraju da rade prekovremeno da bi uspjeli da razgrade svu tu hranu.

Kako izbeći prejedanje?

Ne preskačite obroke, posebno doručak. Kvalitetnim doručkom možete znatno smanjiti glad i šanse za prejedanje u nastavku dana.

Odabirom manjeg tanjira smanjićete ukupnu količinu pojedene hrane. Bilo bi dobro koristiti i tanjire kontrastne boje hrani koju jedete. Istraživanjima je dokazalo da ćemo pojesti manje bundeve ako je servirana na plavom, nego na narančastom tanjiru.

Za početak obroka ili prije glavnog jela birajte zdravije namirnice poput povrća, naročito onog bogatijeg vlaknima, jer daju osećaj sitosti, pa ćete pojesti manje.

Popijte vodu pre obroka i pijte je pre svakog jela jer voda ispunjava želudac i smanjuje osjećaj gladi.

Jedite polako, jer mozgu je potrebno oko 20 minuta da shvati kad nam je želudac pun. Uzimajte pauze i odložite viljušku između jela, počevši već nakon prvog zalogaja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar