Kardiolog: Eriksen imao sreće zbog ljekarskih ekipa koje su ga reanimirale

Zdravlje 15. jun 202111:48 > 11:52
Podijeli:
Izvor: N1

Kardiolog Marko Banović izjavio je u Novom danu na N1 Srbija da je danski fudbaler Christian Eriksen imao sreće da je doživio kolaps na fudbalskoj utakmici, jer su pored terena bile dežurne ljekarske ekipe koje su ga reanimirale i vratile u život. Ističe da je bio iznenađen dešavanjem na terenu, kao i da bi neka od virusnih infekcija mogla da bude uzrok toga što mu se desilo.

“Nažalost, događaj da profesionalni sportisti umru na terenu se dešavaju. Ta učestalost nije velika, ali svaki događaj koji se desi je tragičan, jer se radi o mladim ljudima koji po definiciji treba da budu najzdraviji. Što se tiče Eriksena, ja ne znam detalje, ali moram da priznam da sam jako iznenađen. Radi se o sportisti koji igra na vrhunskom nivou i u vrhunskim klubovima. Pretpostavka je da takav sportista prođe sve preglede. I tu postoje jasni protokoli kojih se svaki klub pridržava“, rekao je Banović.

Prema njegovim riječima, najčešći uzrok kod smrti od srčanih oboljenja su urođene bolesti, gdje postoje mane, odnosno genske mutacije.

„Te genske mutacije se mogu odnositi na sam srčani mišić, ili su u pitanju poremećaju srčanog ritma. Ali, postoje protokoli kako se sportista pregleda, i ako se ustanovi nešto što je sumnjivo, onda se rade detaljnije pretrage. Bavljenje sportom se u tim slučajevima prekida i zabranjuje dok se ne otklone sve dileme. Ukoliko se potvrdi bolest, onda je zabranjeno bavljenje sportom… Što se tiče Eriksona, ne mogu da vjerujem da je to srčana mana, a da to već nije neko utvrdio, tako da teoretski, potpuno hipotetički, meni je jedino logično objašnjenje da je prošla virusna infekcija, koja je bila neotkrivena, pa čak i korona, i da je ona ‘zakačila’ srce“, naglasio je on.

Dodaje mogućnost da Eriksen nije prepoznao tu infekciju, da se nije žalio na simptome, da se nikome nije obratio, i da je kao posljedica toga došlo padanje u nesvijest.

„U nekim slučajevima može da se desi i nagla srčana smrt. On je imao sreće, tu su bile dežurne ljekarske ekipe da ga reanimiraju i da ga povrate. Ali da se dogodilo na ulici… Tu je svaki sekund važan, a na njoj nemate ljekarsku ekipu spremnu da vas vrati u život“, objasnio je on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar