Kardiolog otkriva 5 najčešćih uzroka infarkta. Evo kako ga možete spriječiti

Zdravlje 24. jan. 202212:01 > 12:02
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Prema pisanju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, svakih 40 sekundi netko doživi infarkt.

Ipak, uz promjenu životnih navika koje uključuju zdravu prehranu, prestanak pušenja i konzumacije alkohola, možemo spriječiti takav ishod, a to savjetuje dr. Tarak Rambhatla, kardiolog koji i otkriva pet najčešćih razloga za nastanak infarkta i savjetuje kako ga spriječiti.

Pet najčešćih razloga zbog kojih dolazi do infarkta

Prema riječima liječnika, ovo su najčešći uzroci za nastanak infarkta:

Nekontrolirani rizični faktori visokog krvnog tlaka

Visoke razine kolesterola

Ignoriranje savjeta liječnika oko uzimanja lijekova

Povijest bolesti u obitelji

Preskakanje preventivnih pregleda kako bi se izbjegao faktor rizika i bolest se spriječila u nastajanju

Šta uzrokuje srčani infarkt?

Dr. Rambhatla navodi kako najznačajniji uzrok srčanog infarkta je začepljenje same šupljine srčane arterije ugruškom na mjestu već postojećeg suženja aterosklerotskim plakom. No, otkidanjem ili pucanjem dijela takvog plaka, strujom krvi mogu otploviti njegovi fragmentni u donje, periferne dijelove krvne žile i posve ih začepiti. Veličina srčanog infarkta ili dijela srca pogođenog začepljenom arterijom prvenstveno ovisi o području kojeg ta arterija opskrbljuje krvlju, o njezinoj razgranatosti, mjestu samog začepljenja.

Ko je u rizičnoj skupini?

“Visoki kolesterol, dijabetes, visoki tlak i povijest bolesti u obitelji su rizični faktori, no važno je dodati da se ne trebaju javiti svi ovi faktori, ponekad je samo jedan dovoljan da dovede do začepljenja žila i infarkta miokarda.

Kako održati zdravlje srca?

Dr. Rambhatla ističe kako je važno znati na čemu ste i zato je potrebno redovito ići na preventivne preglede, kako biste provjerili tlak, šećer u krvi i kolesterol. Važno je i održavati zdravlje zdravim stilom života. Kako bi zdravlje svojeg srca održali, svakog dana trebamo paziti na pravilnu prehranu i biti tjelesno aktivni (75 minuta umjerene aktivnosti svakog tjedna), no to nije toliko teško kao što se čini – čim shvatite koliko vam takve navike donose dobrobit cijelom organizmu.

Spavajte dovoljno, tijelo će vam biti zahvalno, a vrijednosti krvnog tlaka i frekvencije srca bit će niže

Jednako kao što trebate iskoristiti svaku priliku da tijekom posla prošećete, također odvojite pola sata svog vremena nakon posla i vježbajte ili se barem razgibajte

Studije su pokazale da ljudi koji su sami i društveno izolirani umiru od bolesti srca od dva do tri puta češće, čak i kad im je prehrana savršena, nego oni koji jednu nepravilno, ali ostaju bliski i povezani s ostalima“

Zeleni čaj je prepun antioksidanta koji će vam, ne samo pomoći kod mršavljenja, već su mnoga istraživanja pokazala kako smanjuje kolesterol, kao i krvni tlak.

Omega 3-masne kiseline, koje se nalazi i u ribi, mogu pozitivno utjecati na pravilan rad srca. lanene sjemenke su također bogat izvor omega-3 masnih kiselina, te su odlična zamjena za one koji ne preferiraju jesti ribu

Povrće poput kelja, brokule, kupusa i prokulica bogat su izvor antioksidanta koji će čuvati zdravlje žila, arterija i srca.

Osim za pluća, cigarete loše utječu i na zdravlje srca i arterija, a čak i pasivno pušenje ima veliki utjecaj na vaše zdravlje

Započnite sa prevencijom na vrijeme

Čak i ako ste zdravi, cilj prevencije je da se izbjegne srčani udar u narednim godinama jer možemo imati rizične faktore a da toga nismo svjesni, a mogu se razviti u opasnu bolest kroz 10 godina. Logično je da ako poduzmemo mjere zaštitite na vrijeme možemo spriječiti brojne probleme.

Kako ostati siguran?

“Srčani udar je češći kada je u pitanju COVID-19, a on može biti uzrokovan dodatnim opterećenjem na srce, poput bržih otkucaja, manjak kisika u krvi ili anemije. Primijetili smo to kod osoba s vrlo jakim simptomima bolesti, ali kod onih koji su je preživjeli nismo“, navodi dr. Wendy Susan Post.

Cijepite se, nosite maske i izbjegavajte gužve kako bi pandemiji što prije došao kraj, prenosi ordinacija.hr.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar