Koliko je kokosovo mlijeko zdravo?

Zdravlje 09. jun. 202111:18
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Kokosovo mlijeko je jedna od najpopularnijih biljnih alternativa klasičnom mlijeku.

Međutim, ovo mlijeko ima poprilično kalorija i zasićenih masnoća, što može da im negativne efekte na zdravlje.

Šta je kokosovo mlijeko?

Ovo mlijeko potiče, što je logično, od kokosa. Otvorite zreli kokosov orah da biste iznutra pronašli bijelo meso. Meso se usitni i pomiješa sa vodom, a zatim procijedi da bi se dobilo kremasto mlijeko.

Postoje razlike između napitaka od kokosovog mlijeka koje sipate u kafu, čaj i druge napitke i kokosovog mlijeka koje se koristi za kuhanje. Procenat kokosa u vodi može da se razlikuje od vrste do vrste, a često se dodaju i drugi sastojci, piše The Healthy.

„Mliječni napici često sadrže i dodatni ukus, sredstva za zgušnjavanje i stabilizatore, pa se smatraju više prerađenim“, kaže nutricionisat Melina B. Džampolis.

Ali ne treba miješati nijednu vrstu kokosovog mlijeka sa kokosovom vodom – to je tečnost koja se prirodno nalazi u mladim zelenim kokosima. Kokosova voda sadrži oko 95 posto vode, a siromašna je kalorijama i mastima.

Iako sadrži elektrolite poput kalijuma i natrijuma i može da se koristi kao alternativa sportskim pićima za rehidrataciju, kokosova voda obično ima niže nivoe određenih hranjivih sastojaka u odnosu na kokosovo mlijeko.

Jedan od glavnih načina na koji se dvije vrste kokosovog mlijeka razlikuju jeste prehrambena vrijednost.

„Na primjer, jedna šoljica konzerviranog kokosovog mlijeka ima šest puta više kalorija od šoljice zaslađenog kokosovog napitka“, kaže nutricionista Daniel Gafen.

Blagodeti kokosovog mlijeka

Razni proizvodi od kokosovog mlijeka mogu da imaju različite zdravstvene dobrobiti, ali nema dovoljno istraživanja posebno o konzerviranom kokosovom mlijeku.

Može da smanji upalu

Laurinska kiselina je vrsta masti koja se nalazi u kokosovom orahu. A neka istraživanja ukazuju na to da bi mogla da pomogne imunološkom sistemu, zahvaljujući svojim protivupalnim i antimikrobnim svojstvima, kaže Gafen.

„Kokosovi proizvodi bogati su laurinskom kiselinom, za koju se pokazalo da je antimikrobna i da može da poboljša zdravlje crijeva“, kaže nutricionistički psihijatar dr Uma Naido.

Dobra je alternativa osobama koje su alergične na mlijeko

Ako imate alergiju na kravlje mlijeko, ne podnosite laktozu ili preferirate vegetarijansku, vegansku ili biljnu ishranu, napici od kokosovog mlijeka predstavljaju dobre alternative.

„Budući da je kokosovo mlijeko zapravo „mlijeko bez mlijeka“, njegova upotreba kao zamjena za kravlje mlijeko može da pomogne onima s intolerancijom na laktozu ili alergijama na mlijeko“, objašnjava Gafen.

Važno je naglasiti da je kokosovo mlijeko siromašno proteinima.

Rizici ili nuspojave

Koliko god ukusno bilo konzervirano kokosovo mlijeko, ne može da se porekne da je ono visokokalorično. Ako želite da održite težinu ili  skinete višak kilograma, konzumiranje kokosovog mlijeka možda nije najbolji izbor.

Može da povisi nivo holesterola

Budući da je kokosovo mlijeko bogato mastima, a posebno zasićenim mastima, njegovo konzumiranje može da poveća nivo holesterola.

„Kokosovo mlijeko sadrži  dosta zasićenih masnoća, a zasićene masnoće povezane su sa povećanjem, takozvanog lošeg LDL holesterola i rizikom od srčanih bolesti“, kaže Gafen.

Naravno, ističe dr Naido, još uvijek se raspravlja o tome  da li može samo kokosovo mlijeko da povisi holesterol. Istraživači bi trebalo da sprovedu više studija kako bi razumjeli  efekte i odnos između konzumiranja kokosovog mlijeka i holesterola.

Moguća pojava alergija

Ako imate alergiju na orašaste plodove, možda bi trebalo da izbjegavate kokosovo mlijeko.

„Mali procenat ljudi s alergijama na orašaste plodove takođe je alergično na kokos“, kaže Džodi Gribel, dečiji dijetetičar i savjetnik za ishranu.

„Proteini koji se nalaze u kokosu slični su onima koji se nalaze u orašastim plodovima“, objašnjava Gafen.

Da li kokosovo mlijeko može da bude dio zdrave ishrane?

„Kao nutricionistički psihijatar, uvijek predlažem ishranu bogatu biljnim vlakana, čistim proteinima i zdravim masnoćama, koja dokazano smanjuje simptome gotovo svih hroničnih bolesti, poput bolesti srca, dijabetesa, gojaznosti i lošeg mentalnog stanja zdravlja“, objašnjava dr Naido.

U takvu vrstu ishrane se uklapa i povremeno korištenje kokosovog mlijeka. Ali, važno je da konzumiranje bude umjereno. Ako kokosovo mlijeko postane osnovni sastojak vaše ishrane, moglo bi da dođe do prevelikog unosa kalorija kao i zasićenih masti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar