Konjunktivitis, slabost i gubitak sluha povezuju se s covidom-19

Zdravlje 07. apr 202112:01 > 16:14
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Neki od uobičajenih simptoma covida-19 su vrućica, umor i gubitak mirisa i okusa. No, sve je više izvještaja koji sugeriraju da bi simptomi covida-19 mogli biti i konjunktivitis, gubitak sluha te gastrointestinalni problemi.

Konjunktivitis

Prema studiji koja je provedena u Kini, konjunktivitis također može biti znak infekcije koronavirusom.  Konjunktivitis može izazvati crvenilo, otekline i suzne oči. Studija je obuhvatila 12 ispitanika koji su bili zaraženi novim sojem koronavirusa. Svi ispitanici pokazali su simptome konjunktivitisa. Jedanaest ispitanika bilo je pozitivno na koronavirus nakon uzimanja brisa iz nosa, a jedan ispitanik dobio je pozitivan test nakon uzimanja brisa iz nosa i iz oka. Smatra se da bi se ova povezanost mogla objasniti time da se virus može unijeti u tijelo i putem očne sluznice. Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se otkrilo utječe li virus na vid oboljelih.

Gubitak sluha

Gubitak sluha ili zvonjava u ušima također mogu biti znakovi infekcije. Prema studiji objavljenoj u časopisu International Journal of Audiology prošlog tjedna, otkriveno je da infekcija koronavirusom može izazvati probleme sa sluhom. Neki pacijenti zaraženi koronavirusom prijavili su neugodan osjećaj u ušima, zvonjavu te privremeni gubitak sluha. Prema studiji, 7,6% osoba oboljelih od covida-19 imalo je neke probleme sa sluhom.

Gastrointestinalni problemi

Neki pacijenti oboljeli od covida prijavili su povraćanje i proljev kao simptome bolesti. Zdravstveni stručnjaci ističu da se gastrointestinalni problemi ne smiju olako shvaćati u trenutku kada pandemija i dalje hara svijetom, piše Times of India. Iako je riječ prvenstveno o respiratornoj bolesti, covid-19 može utjecati i na neke druge organe, uključujući bubreg, jetru i crijeva. Zbog toga neki zaraženi pacijenti mogu imati mučnine, proljev i povraćanje.

Slabost i letargija

Slabost i letargija također mogu biti simptomi koronavirusa. Pojedini pacijenti nakon infekcije su izuzetno umorni i osjećaju se slabo. Osim toga, kada se tijelo bori protiv infekcije, možete se osjećati iscrpljenima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar