Ljekari savjetuju: Šta ako se zarazite koronavirusom, a vakcinisani ste

Zdravlje 19. avg. 202112:481 komentar
Podijeli:
Izvor: MARIO TAMA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Vakcina protiv koronavirusa djeluje i štiti od teških simptoma, kao i smrti, ali moguće je i dalje se zaraziti.

Što ako vam se baš to dogodi? Ljekari su istakli nekoliko stvari koje morate znati. Prije svega, napominju, važno je vakcinisati se, ali i dalje nositi masku te držati distancu.

Radi se o malom broju ljudi

Doktorica Beth Oller iz Kansasa prvo što želi da znate je da je trenutno zaraženo jako malo onih koji su se vakcinisali, oko 0,01 posto.

“Možda se čini kao da je taj broj puno veći, ali nije, već je vakcinisan poprilično veliki broj ljudi”, tvrdi dr. William Schaffner, stručnjak za zarazne bolesti s Univerziteta Vanderbilt u Nashvillu.

Ne bi vas trebalo iznenaditi

Iako nas vakcine štite od zaraze, one ne štite 100 posto. Klinička istraživanja generalno obuhvataju zdrave ljude koji ne predstavljaju nužno “realnu” sliku.

“Isključuju ljude koji nemaju zdrav imunitet ili koji uzimaju imunosupresivne lijekove”, objašnjava dr. S. Wesley Long.

Izlaganje je rizik, čak i ako ste vakcinisani

Bez obzira na to jeste li se vakcinisali ili ne, iste stvari koje su vas ugrožavale na početku pandemije, ugrožavaju vas i sada – bliski kontakti i nenošenje maske.

Možda se uopće nećete razboljeti

Mnogi koji su se vakcinisali i naknadno se zarazili, imat će blage simptome. Rizik od ozbiljnijih problema je veći ako imate oslabljen imunitet, ako ste stariji od 65 godina i imate stanja poput visokog krvnog pritiska ili dijabetesa ili ste gojazni.

Prema Američkom liječničkom udruženju, čak trećina pacijenata s probojnim infekcijama uopće nema simptome. Doktorica Oller kaže kako je samo 0,004 posto vakcinisanih i zaraženih završilo na bolničkom liječenju, a još manji postotak ih je preminuo.

“Vakcine su jako dobre u prevenciji hospitalizacije i teških bolesti te smrti”, kaže dr. Long.

Možda ste ranjivi

“Ozbiljne probojne infekcije imaju stariji ljudi i oni koji su ranjiviji zbog svoje imunokompetentnosti”, kaže Schaffner.

U jednoj studiji objavljenoj u časopisu Clinical Microbiology and Infection, gotovo svi pacijenti koji su završili u bolnicu s probojnim infekcijama imali su već postojeće stanje poput hipertenzije ili dijabetesa.

Može, a i ne mora biti Delta varijante

Postojeće vakcine efikasne su i protiv delta soja, ali ovaj soj se širi tako lako da rezultira većim probojem infekcija.

Morate se testirati

Stručnjaci savjetuju da se svakako testirate ako posumnjate da ste zaraženi, pa čak i samo izloženi zarazi koronavirusom. Vakcinisane osobe mogu širiti virus na druge iako, prema riječima doktora Schaffnera, nose virus znatno kraće od nevakcinisanih.

Kontaktirajte ljekara

Većina vakcinisanih neće se razboljeli ako dođe u kontakt s virusom ili neće imati ozbiljne simptome. U svakom slučaju dobro je da nazovete svog ljekara, obavijestite ga o svom statusu i savjetujete se šta i kako dalje.

Maska i distanca vas mogu zaštititi

Nošenje maske preporučuje se svima, pa i vakcinisanima i to pogotovo u javnosti, na velikim okupljanjima te u društvu onih koji nisu vakcinisani ili čiji status ne znamo.

Vakcinacija je važna

Vakcina je naša najbolja odbrana protiv bolesti COVID-19.

“Vakcinacija, maske, izbjegavanje velikih okupljanja. Sve to zajedno smanjuje rizik od zaraze. Odluka o vakcinisanju doslovno može biti stvar života ili smrti”, upozorava dr. Oller, a prenosi Ordinacija.hr.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar