Mulić: 90 posto pacijenata koji leže u bolnici nevakcinisano

Novi dan 21. sep. 202109:42 > 12:32
Podijeli:

Maida Mulić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, za N1 je govorila o epidmiološkoj situaciji u BiH, kazavši da je najveći broj hospitalizovanih u TK nevakcinisan.

Mulić je kazala da je došlo do povećanja broja pozitivnih osoba, kao i hospitalizacije i smrtnih slučajeva zbog korona virusa.

“Čitavo vrijeme govorimo o brojevima, ali oni nam govore o usložnjavanju situacije. Ono što od čovjeka izaziva revolt je i dalje taj segment neadekvatnog odaziva na vakcinaciju i jednog opšteg nepoštivanja higijensko-epidemioloških mjera“, kazala je.

Govorila je o kliničkim slikama pacijenata u Tuzlanskom kantonu.

“Što se tiče bolničkih pacijenata, za one koji su trenutno u bolnici u Respiratornom centru, oni imaju težu formu kliničke slike. Ostatak pacijenata koji leži na Infektivnoj klinici ima srednje tešku kliničku sliku, koja se ne razlikuje puno od prošle godine. Oko 90 posto pacijenata koji leže u bolnici je nevakcinisano. Pacijenti koji se nalaze na kućnom liječenju, veći dio njih ima nespecifičnosti kliničke slike u smislu što je izostao gubitak čula mirisa i okusa i razvijaju se opšti respiratorni simptomi, radi se o lakšoj kliničkoj slici“, kazala je.

Mulić navodi da je povećan broj obolijevanja kod osoba mlađe populacije, ali da oni imaju blaže simptome.

“Trenutno nemamo veliki broj oboljenja djece, samo 80 školaraca u TK, koji imaju kombinaciju gastro-intenstinalnih i respiratornih simptoma. Bez obzira na učestalost, nemamo težih formi bolesti, što je dosta dobro”, kazala je.

Doktorica ja uputila apel građanima:

“Jedini način da izađemo iz ove priče je vakcinacija i poštivanje mjera.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar